Poniedziałek, 29 kwietnia 2024

Galette z solonym karmelem

22 listopada 2021

Przejdź do przepisu

Galette z solonym karm

elem od podstaw jest równie pyszne i efektowne jak ciasto, ale wymaga o połowę mniej pracy! Ten łatwy, jesienny deser uzupełniony jest domową skórką i mżawką solonego karmelu. Podawaj z gałką lodów, aby poczuć się jak na najwyższym poziomie!

Jeśli uwielbiasz moją szarlotkę z solonym karmelem, dziś czeka Cię prawdziwa uczta! Przygotujemy galette z solonym karmelem - o 97% łatwiejsze niż ciasto, a jednocześnie posiadające wszystko to, co kochamy w cieście. Dzisiaj jest dużo do omówienia, więc zanurzmy się w lekturze.

Dlaczego warto zrobić galette

Galette to wspaniała alternatywa dla ciasta, kiedy, no wiesz, nie masz ochoty na robienie prawdziwego ciasta. Czy kiedykolwiek robiłeś już takie ciasto? Truskawkowo-brzoskwiniowe galette to jedno z moich ulubionych ciast. Galette są przyjazne, przystępne, a co najlepsze: nie wymagają dużych nakładów pracy. Lubię nazywać je "leniwymi ciastami", ponieważ nie wymagają skomplikowanego formowania. Są równie pyszne i wspaniałe jak ciasto, ale nie trzeba ich tkać, marszczyć, przycinać ani nic z tych drobiazgowych czynności.

Są to zasadniczo placki o swobodnej formie, w których ewentualne błędy są pocieszane faktem, że nie można tego zepsuć.

Jeśli wiesz, jak złożyć ciasto na nadzienie, wiesz, jak zrobić galette. A najlepsze jest to, że za każdym razem, gdy podacie tak misternie wyglądającą galette, spotkacie się z serdecznymi reakcjami, jakbyście spędzili wiele godzin na tworzeniu czegoś tak pięknego i pysznego.

To samo można powiedzieć o moich mini galette z owocami!

Ciasto Galette z solonym karmelem i jabłkami

Podstawą dzisiejszego galette jest maślane ciasto z prostych składników, takich jak mąka, masło i zimna woda. Czy próbowaliście kiedyś mojego przepisu na ciasto z masłem? Ciasto na galette jest podobne, ale jest słodsze i wystarczy tylko na 1 placek.

Przygotuj ciasto, a następnie schłodź je przed rozwałkowaniem i dodaniem nadzienia. Kiedy rozwałkowujesz ciasto galette, nie przejmuj się, jeśli nie jest to idealne koło. Pozostaw kształt, jaki rozwałkuje. W ten sposób galette nadal będzie miało swój smakowity urok.

Nadzienie jabłkowe

Nadzienie do galette z solonym karmelem łączy w sobie nasze ulubione jesienne przyprawy, takie jak cynamon i gałka muszkatołowa, brązowy cukier dla słodyczy, sok z cytryny dla jasności oraz kilka pokrojonych jabłek. W przeciwieństwie do ciast, w których nadzienie może być bardzo wysokie, galette nie lubią, gdy jest go zbyt dużo. Skórka staje się wtedy mięsista i żadna ilość czasu spędzonego w piekarniku nie jest w stanie jej uratować. Poza tym, nie wystarczy ciasta na ciasto, aby złożyć zbyt wypełnione galette!

Wskazówka dla piekarza:

Nadzienie powinno być płaskie i zwarte, a jednocześnie należy pozostawić 2-3-calową granicę, aby można było złożyć brzegi.

Solony karmel

Zanim upieczemy galette, polewamy nadzienie jabłkowe solonym karmelem domowej roboty. Ten solony karmel wykorzystamy ponownie po upieczeniu galette. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, teraz jest ku temu doskonała okazja. Potrzebujecie tylko 4 prostych składników, a całość zajmuje około 10 minut na kuchence. Można go również użyć jako dipu do jabłek, polewy do lodów, ciasta i wielu innych potraw. W rzeczywistości, oto 50+ sposobów na wykorzystanie solonego karmelu!

Dzisiejsze galette nie wymaga długiego pieczenia i nie trzeba czekać, aż całkowicie ostygnie przed podaniem. Między pieczeniem a jedzeniem jest tylko około 45 minut! Pokrój i podawaj z gałką lodów i większą ilością solonego karmelu.

Skórka galette, zarówno płatkowa jak i maślana, jest idealnym domem dla ciepłych i delikatnych plasterków jabłek. A przy okazji pływają one w brązowo-cukrowej, cynamonowej i solonej karmelowej otoczce. Czy ten łatwy jesienny deser to przyjemność, czy co?!

Więcej przepisów z jabłkami

  • Karmelowe ciasto z jabłkami do góry nogami
  • Pieczone jabłka
  • Batoniki z ciasta jabłkowego z solonym karmelem
  • Kruche ciasto jabłkowe
  • Jabłkowe bułeczki cynamonowe
  • Ciasto jabłkowe
  • Karmelowe Jabłka
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Galette z solonym karmelem

5 z 10 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 1 godzina, 20 minut
  • Czas gotowania: 35 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 10 minut
  • Wydajność: 1 galette; około 8 porcji
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Tak pyszne i efektowne jak ciasto, ale o połowę mniej pracy! To galette z solonym karmelem z jabłkami jest najłatwiejszym jesiennym deserem.


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (188g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana), plus więcej na powierzchnię roboczą
  • 1/4 szkl anki (50g) cukru kryształu
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/2 szkl anki(115g; 1 laska) zimnego niesolonego masła, pokrojonego w kostkę*.
  • 1/4 szkl anki (60ml) zimnej wody*

Nadzienie i polewa

  • 2 - 3 duże jabłka, obrane i pokrojone w plastry o grubości 1/4 cala (około 4-5filiżanek plastrów)*.
  • 1/4 szklanki(50g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżki stołowej(12g) mąki uniwersalnej
  • 2 łyże czki świeżego soku z cytryny (aby zapobiec brązowieniu jabłek)
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 1/4 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • solony sos karmelowy
  • polewa jajeczna: 1 duże jajko ubite z 1 łyżką mleka
  • opcjonalnie: 1/3 filiżanki (40g) Diamond of California posiekanych orzechów włoskich

Instrukcje

  1. Przygotować ciasto: W średniej misce ubij razem mąkę, cukier i sól. Używając noża do ciasta lub kilku widelców, dodawaj masło, aż masa będzie przypominać grube okruchy wielkości grochu. Dodaj wodę i mieszaj, aż mąka się nawilży. Dodaj jeszcze 1 łyżkę wody, jeśli ciasto wydaje się suche. Delikatnie zagnieć ciasto kilka razy na lekko oprószonej mąką powierzchni roboczej, aż się połączy. Uformuj ciasto w kulę i spłaszcz ją w gruby dysk. Zawiń go w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę i do 3 dni (lub zamroź do 3 miesięcy).
  2. Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj nadzienie: Wymieszaj jabłka, brązowy cukier, mąkę, sok z cytryny, cynamon i gałkę muszkatołową razem w dużej misce. Przykryj szczelnie i pozostaw do czasu, aż ciasto będzie gotowe. Zazwyczaj przykrywam je i trzymam w lodówce przez ten czas.
  3. Rozgrzej piekarnik do 375°F (190°C). Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Odłóż na bok.
  4. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na 12-calowy okrąg (lub dowolny kształt, naprawdę!). Jeśli chcesz, przytnij brzegi koła, aby uzyskać czyste cięcie. Przenieś ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia.
  5. Ułóż jabłka (bez soków) na środku ciasta, zostawiając 2-3 calowy margines dookoła. Delikatnie złóż brzegi ciasta nad jabłkami, zachodząc na siebie, jeśli to konieczne. Naciśnij delikatnie, aby uszczelnić krawędzie. Skrop 3 łyżkami solonego karmelu nadzienie (nie skórkę). Posmaruj brzegi skórki jajkiem i posyp całość orzechami włoskimi, jeśli używasz.
  6. Piecz, aż nadzienie będzie bulgotać, a skórka będzie złotobrązowa, około 35-38 minut. Pozostawić do ostygnięcia na blasze przez 10 minut przed pokrojeniem i podaniem.
  7. Podawać z dodatkowym solonym sosem karmelowym na wierzchu.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Zarówno ciasto jak i nadzienie mogą być przygotowane z wyprzedzeniem i schłodzone w lodówce do 3 dni. Ciasto może być zamrożone na okres do 3 miesięcy po przygotowaniu w kroku 1. Pozostawić na noc w lodówce do rozmrożenia przed rozwałkowaniem i napełnieniem.
  2. Narzędzia specjalne: Miski do mieszania, nożyk do ciasta, wałek do ciasta, miedziany rondel, rondel ze stali nierdzewnej i nieprzywierający rondel z przykrywką do odcedzania.
  3. Zimne składniki: Upewnij się, że masło i woda są SUPER zimne. Zimne składniki, jak również chłodzenia, pomóc skórka zachować swój kształt.
  4. Jabłka: Możesz użyć dowolnej odmiany jabłek, ale oto moje ulubione do galettes: granny smith, honeycrisp, pink lady lub fuji.

Słowa kluczowe: galette z solonym karmelem, galette z karmelowymi jabłkami

Przepisy powiązane

  • Babeczki jabłkowo-korzenne z solonym lukrem karmelowym
  • Batoniki z szarlotką w solonym karmelu
  • Solone karmelowe ciasto jabłkowe
  • 50 sposobów na jedzenie solonego karmelu