Poniedziałek, 29 kwietnia 2024

Batoniki Granola Bars z płatków owsianych z rodzynkami

21 kwietnia 2022

Przejdź do przepisu

Gdzie są moi koledzy i koleżanki wielbiciele ciasteczek z rodzynkami owsianymi?

Hellooooo? Anyone? Bueller? Bueller?

Mam wrażenie, że ciasteczka z rodzynkami owsianymi są odrzucane na tacy z ciastkami. Co bardzo mnie smuci, bo to najlepsze ciasteczka, jakie kiedykolwiek istniały.

(Konieczne było użycie klawisza Caps Lock).

A ten przepis jest dla wszystkich zagorzałych fanów ciasteczek z rodzynkami owsianymi... którzy jednocześnie cenią sobie zdrową, poprawiającą samopoczucie przekąskę od czasu do czasu.

Więc wszyscy wiecie, jak często robię ciasteczka śniadaniowe. A jeśli nie wiecie... to w każdym cholernym tygodniu! Zazwyczaj budzę się dość głodna i ciasteczko wystarcza mi do czasu, aż zrobię prawdziwe śniadanie, które pozwoli mi się rozruszać na cały dzień. W tamtym tygodniu zdecydowałam, że nadszedł czas na zmianę, ponieważ prawdopodobnie zanudzam Was na śmierć cotygodniowym robieniem ciasteczek śniadaniowych na Insta story. Wyjęłam kilka składników, trochę przesadziłam z rodzynkami i pekanami ♥ ♥ i miałam nadzieję na najlepsze!

Musiało minąć kilka prób, ale w rezultacie powstał ten super miękki batonik granolowy, słodzony miodem i cukrem kokosowym, doprawiony cynamonem i super teksturowany dzięki grubym płatkom owsianym. Podobnie jak moje ukochane ciasteczka śniadaniowe, te batoniki granola z rodzynkami owsianymi są zdrowe i pełnowartościowe, nie zawierają nabiału, a do ich przygotowania nie użyto masła ani cukru rafinowanego. Naprawdę myślę, że też je pokochasz!

To znaczy, oczywiście, jeśli ciasteczka z rodzynkami owsianymi również rządzą Twoim światem.

Spróbujcie tego cudownego ciasta. Truuuust me. ↑ ↑

Każdy składnik ma swoje zadanie. Miód, olej kokosowy, mąka pełnoziarnista i masło orzechowe spajają składniki. Jeśli nie tolerujesz glutenu, zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki migdałowej - spróbowałem i bardzo mi smakowało! Aby dodać trochę słodyczy, użyto cukru kokosowego. Próbowałam dodać więcej miodu, ale batoniki wyszły lepkie. Najlepsza była więc odrobina suchego słodzika.

Pomówmy o łatwości wykonania. Zbierz wszystkie składniki i wymieszaj w misce. Ta da! To już koniec przygotowań.

Nazwij mnie szaloną, ale przysięgam, że te miękkie batoniki granola smakują jak ciasteczka z płatków owsianych z rodzynkami. Tak czy inaczej, niech mnie ktoś nazwie szaloną, bo to cholerna prawda. Więc tak, to jest otwarte zaproszenie do zjedzenia ciasteczek z rodzynkami owsianymi na śniadanie i poczucia się z tym całkiem dobrze.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Delikatne batoniki Granola Bars z rodzynkami owsianymi

4,9 z 11 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 35 minut
  • Wydajność: 9-12 batonów
  • Kategoria: Batony Granola
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis produktu

Super miękkie owsiane batoniki granola, które smakują jak ciasteczka z rodzynkami owsianymi!


Składniki

  • 1 filiżanka(80g) płatków owsianych
  • 1/3 szklanki (37 g) mąki z pełnego ziarna pszenicy (lub mączki migdałowej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/4 szkl anki (60g) roztopionego oleju kokosowego
  • 1/4szklanki (60g) masła orzechowego (ja używam masła orzechowego )
  • 1/4 filiżanki (85g) miodu
  • 1/4 fil iżanki (50g) cukru kokosowego (lub pakowanego jasnego/ciemnego brązowego cukru)
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szkl anki (128g) rodzynek
  • opcjonalnie: 3/4 szklanki (100g) posiekanych orzechów

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 325°F (163°C). Kwadratową formę do pieczenia o średnicy 8 cali wyłożyć papierem pergaminowym, z takim zwisem po bokach, aby łatwo było wyjąć batoniki z formy. Odstawić na bok.
  2. Używając gumowej szpatułki lub drewnianej łyżki, wymieszaj wszystkie składniki razem, aż do połączenia.
  3. Przełóż masę do przygotowanej formy i bardzo mocno dociśnij, aby powstała równomierna warstwa. Naprawdę chcesz, aby wszystko było upakowane tak ciasno, jak to tylko możliwe. Piec przez 25-28 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie twardy, a brzegi będą złotobrązowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 1 godzinę do całkowitego ostygnięcia w naczyniu ustawionym na drucianym stojaku, a następnie przełóż do lodówki i schładzaj przez kolejną godzinę. Dzięki temu batoniki będą twardsze, co pomoże im zachować zwartą konsystencję. Zdejmij batoniki z patelni, wykorzystując nawisy po bokach, i pokrój na batoniki.
  4. Przykryć szczelnie i przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 tydzień lub w lodówce do 2 tygodni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Te batoniki są wspaniałe po zamrożeniu! Zamrozić na okres do 3 miesięcy i rozmrozić przed spożyciem.

Skoro mowa o batonach!

Batoniki z jagodami i migdałami to kolejna ulubiona przekąska.

A te batoniki z quinoa crunch, choć przypominają pokarm dla ptaków, mają niesamowicie uzależniającą konsystencję!

Przepisy powiązane

  • Ciasteczkowa granola z płatków owsianych z rodzynkami
  • Ciasteczkowa granola z owsianymi rodzynkami
  • Ciasteczkowe batoniki granola z czekoladą
  • Oatmeal Raisin Cookie Granola