Środa, 15 maja 2024

Żniwny chleb korzenny

23 września 2021

Przejdź do przepisu

Nazywam ten szybki chlebek przyprawami dożynkowymi

, ponieważ łączy w sobie jedne z najlepszych smaków jesiennej pory roku, w tym jabłka, dynię i cynamonową przyprawę. Ten bochenek można w nieskończoność modyfikować, dobrze się mrozi i można z niego zrobić również muffiny!

Nazwałam go chlebem z przyprawami dożynkowymi

, ponieważ "jabłkowo-dyniowy marchewkowo-cynamonowy chleb z przyprawami z brązowego cukru" był trochę za długi. ????

Pytacie, co to jest chleb z przyprawami dożynkowymi? Wyobraźcie sobie wszystko, co kochacie w jesieni. Ciepłe przyprawy, dynia, świeże jabłka, przytulne swetry... cóż, co by było, gdybyśmy wzięli wszystkie te niesamowite składniki tej pięknej jesiennej pory roku i zapakowali je w prosty chleb?

Um, z wyjątkiem swetra. Ale śmiało, załóż swój najcieplejszy sweter, jedząc kromkę!

Dlaczego pokochasz chleb z przyprawami dożynkowymi

  • Nie wymaga miksera
  • Możliwość nieskończonej adaptacji - więcej na ten temat za chwilę!
  • Niesamowicie wilgotne
  • Super aromatyczne i miękkie
  • Brązowy cukier
  • Szybko i łatwo - wlej do bochenka i upiecz
  • WITAJCIE PRZYPRAWY DYNIOWE!

Po części chleb jabłkowo-cynamonowy, chleb dyniowy, ciasto korzenne i ciasto marchewkowe, ten chleb z przyprawami dożynkowymi jest pełen smaku. Kiedy zdecydujesz się upiec bochenek, zrób sobie przysługę i podwoić przepis. Zechcesz upiec dwa bochenki tej pomarańczowej piękności, a nawet wtedy trudno się nimi podzielić.


Porozmawiajmy o dodatkach

W tym szybkim chlebie używam rozdrobnionego jabłka, rozdrobnionej marchewki, puree z dyni i orzechów włoskich. Te dodatki są całkowicie konfigurowalne i możesz je zastąpić innymi, w zależności od tego, co masz lub na co masz ochotę.

  1. Jabłka: Nie jestem pewien, dlaczego to jabłko w rogu powyżej wygląda dziwnie błyszcząco i plastikowo - to było różowe jabłko damskie, jedna z moich ulubionych odmian! Możesz użyć swoich ulubionych, takich jak Granny Smith, Honeycrisp, lub Fuji. Zamiast jabłka możesz zamienić cukinię lub bardziej poszatkowaną marchewkę.
  2. Dynia: Wolę puree z dyni z puszki w tym chlebie (lubię markę Libby's), ale możesz użyć domowego puree z dyni, jeśli je masz. Zamiast puree z dyni, spróbuj niesłodzony applesauce lub nawet puree bananowe.
  3. Marchewka: Lekko słodka i mega wilgotna rozdrobniona marchewka wspaniale łączy się w pary z tymi smakami. W rzeczywistości smakuje to jak szybki chleb w wersji ciasta marchewkowego. Zamiast marchewki możesz jednak użyć więcej rozdrobnionego jabłka lub nawet rozdrobnionej cukinii.
  4. Orzechy włoskie: Możesz zastąpić orzechami pekan, rodzynkami lub suszoną żurawiną.

Wskazówka dotycząca pieczenia: Ważne jest, aby jabłko i marchewka były rozdrobnione, a nie posiekane. Szatkując je na tarce, uzyskasz dużo soczystej wilgoci, która zostanie przeniesiona do szybkiego chleba. Po rozdrobnieniu zachowują się one jak mokry składnik ciasta, co wpływa na ostateczny smak i konsystencję bochenka!

Kulisy przepisu na Chleb Korzenny Dożynkowy

Testując ten przepis, zaczęłam od mojego chleba dyniowego jako bazy. Użyj tych samych składników, w tym mąki uniwersalnej jako podstawy, sody oczyszczonej jako zaczynu, przypraw sezonowych, mieszanki cukru granulowanego i brązowego oraz oleju, aby chleb był bardziej wilgotny. Zmniejszyłam ilość cukru, ponieważ jabłka i marchewka osładzają chleb, a także zamieniłam mleko na sok pomarańczowy. (Sok pomarańczowy rozjaśnia smak mojego chleba dyniowego, jest taki dobry!) Zmniejszyłam też ilość płynu, ponieważ ciasto było już dość mokre.

Ubij suche składniki w jednej misce, a mokre składniki w drugiej. Połącz oba, a następnie przelej do wysmarowanej tłuszczem formy do bochenków o wymiarach 9×5 cali. Możesz użyć tego ciasta również do muffinów z przyprawami do żniw! Patrz uwaga do przepisu.


Jak zamrozić szybki chleb

Zamrażanie szybkiego chleba jest jak zamrażanie ciasta.

  1. Krok 1: Upiecz i całkowicie ostudź szybki chleb.
  2. Krok2: Kiedy chleb całkowicie ostygnie, zawiń go w folię Press & Seal lub folię plastikową. Od jednego piekarza do drugiego - Press & Seal to najlepszy produkt do zawijania pieczywa. Uważam, że zwykła folia plastikowa jest zbyt cienka, przylegająca i frustrująca. Zdecydowanie działa, ale Press & Seal jest łatwiejsza w użyciu i szczerze mówiąc, zauważyłam, że dzięki niej moje jedzenie jest świeższe. (Nie pracuję z tą marką, po prostu naprawdę ją uwielbiam).
  3. Krok 3: Napisz rodzaj chleba i datę przydatności do spożycia na dużym kawałku folii aluminiowej. Dla najlepszego smaku i tekstury, nie zamrażaj szybki chleb na dłużej niż 3 miesiące. Możesz to rozciągnąć do 4 lub 5 miesięcy, ale im wcześniej go podasz, tym świeższy będzie smak.
  4. Krok 4: Zawiń chleb w folię aluminiową i umieść w zamrażarce. Możesz umieścić zawinięty chleb w pojemniku lub przyjaznej dla zamrażarki torbie z zamkiem błyskawicznym, ale ja często po prostu zamrażam go po zawinięciu w folię aluminiową.
  5. Krok 5: Zamrażaj do 3 miesięcy. Aby rozmrozić, przenieś zamrożony chleb do lodówki dzień przed podaniem. Czasami zapominam i pozwalam chlebowi rozmrozić się w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, ale lepiej rozmrażać go w wolniejszym tempie w lodówce. Upewnij się, że rozmrażasz chleb, kiedy jest jeszcze zawinięty w folię. Nie rozpakowuj go przed rozmrożeniem.

Wskazówka dla piekarza: Dwie warstwy folii są kluczowe! Pierwsza warstwa utrzymuje świeżość chleba, a folia aluminiowa zapewnia, że do środka nie dostanie się kondensacja pary wodnej. Podwójna warstwa = maksymalna świeżość i brak przypalenia w zamrażarce. Wilgoć jest wrogiem, więc nie bój się dodać kolejnej warstwy Press & Seal lub folii aluminiowej.


Więcej przepisów na szybki chleb

  • Chleb bananowy
  • Chleb dyniowy
  • Chleb pomarańczowo-żurawinowy
  • Chleb z cukinii

Zobacz więcej przepisów na szybki chleb.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Żniwny chleb korzenny

5 z 72 opinii
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 10 minut
  • Czas gotowania: 1 godzina
  • Całkowity czas: 3 godziny
  • Wydajność: 1 bochenek
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Po części chleb jabłkowy, ciasto korzenne, chleb dyniowy i ciasto marchewkowe, ten chleb z przyprawami do żniw jest pełen smaku. Ten bochenek można w nieskończoność modyfikować, dobrze się mrozi i można z niego zrobić również muffiny!


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (219g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 3/4 łyżeczki sól
  • 2 łyżeczkis mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej*
  • 1/4 łyżeczki goździki mielone*
  • 1/4 łyżeczki mielony imbir*
  • 1/2 filiżanki (120ml) olej roślinny, olej rzepakowy lub roztopiony olej kokosowy
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 filiżanka (100g) granulowanego cukru
  • 1/2 filiżanki(100g) spakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1/2 filiżanka (115g) puree z dyni (z puszki lub świeżej)*.
  • 1 czubata szklanka(130g) obranego i rozdrobnionego jabłka*
  • 3/4 szkl anki (100g) obranej i poszatkowanej marchewki*
  • 2 łyżki stołowe (30ml) mleka
  • 1 filiżanka (130g) posiekanych orzechów włoskich*.

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Natłuścić formę do pieczenia bochenków o wymiarach 9×5 cali. Patrz uwagi do muffinów.
  2. Mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir wymieszać w dużej misce, aż do połączenia. Odstaw na bok. W średniej misce ubij olej, jajka, cukier kryształ, cukier brązowy, dynię, rozdrobnione jabłka, rozdrobnioną marchewkę i mleko, aż do połączenia. Wlać mokre składniki do suchych składników. Delikatnie ubijać, aż *prawie* się połączą. Wmieszać orzechy włoskie. Ciasto będzie półgęste.
  3. Rozłożyć ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez 55 - 65 minut (ja lubię przykryć chleb folią aluminiową w połowie pieczenia, aby zapobiec mocnemu zrumienieniu na wierzchu). Czas pieczenia może się różnić, więc obserwuj swój. Chleb jest gotowy, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie *prawie* czysta i bez surowego ciasta. Wyjmij chleb z piekarnika.
  4. Przed wyjęciem i pokrojeniem, ostudź całkowicie w naczyniu na drucianym stojaku. Przykryj i przechowuj resztki chleba w temperaturze pokojowej do 3-4 dni lub w lodówce do około 10 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Zobacz post na blogu powyżej dla szczegółowych instrukcji zamrażania i rozmrażania.
  2. Narzędzia specjalne: Szklana miseczka do mieszania | bochenek | obieraczka do warzyw | tarka do skrzynek
  3. Muffiny: Nasmaruj 12-liczbową patelnię do muffinów lub wyłóż ją wkładkami. Przygotować ciasto w kroku 2. Łyżeczką równomiernie wlać ciasto do każdej wkładki, wypełniając każdą z nich aż do samej góry. Piec muffiny przez 5 minut w temperaturze 425°F (218°C), a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 350°F (177°C). Piec przez kolejne 15-17 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Całkowity czas pieczenia muffinów w piekarniku to około 20-22 minuty, mniej więcej. Studzić muffiny przez 5 minut w formie, a następnie przełożyć na druciany stojak do dalszego chłodzenia. Robi się 16-18 muffinów.
  4. Przyprawy: Zamiast gałki muszkatołowej, goździków i imbiru, możesz użyć 3/4 - 1 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego lub przyprawy do szarlotki.
  5. Dynia: Wolę puree z dyni z puszki w tym chlebie (lubię markę Libby's), ale możesz użyć domowego puree z dyni. Zamiast puree z dyni, spróbuj niesłodzonego musu jabłkowego lub puree z banana.
  6. Jabłka: Użyj swoich ulubionych jabłek, takich jak Pink Lady, Granny Smith, Honeycrisp lub Fuji. Zamiast jabłek, można zamienić w rozdrobnionej cukinii lub więcej rozdrobnionej marchewki.
  7. Marchewka: Nie używaj wstępnie poszatkowanej marchewki znalezionej w dziale z produktami. Są one na suchej stronie. Raczej, świeżo zetrzeć 2 małe / średnie marchewki do uzyskania około 3/4 filiżanki wilgotnych strzępów marchewki. Zamiast marchewki, możesz użyć więcej rozdrobnionego jabłka lub nawet rozdrobnionej cukinii.
  8. Orzechy włoskie: Zapraszam do zastąpienia posiekanych orzechów pekan, rodzynek lub suszonej żurawiny.

Słowa kluczowe: szybki chleb, dyniowy chleb jabłkowy

Przepisy powiązane

  • Chleb dyniowy
  • Chleb z dyni
  • Chleb z cukinii
  • Mój ulubiony przepis na chleb bananowy