Wtorek, 14 maja 2024

Sernik truskawkowy (nadzienie bez pieczenia)

22 listopada 2021

Przejdź do przepisu

Ten sernik truskawkowy

łączy w sobie niezwykle kremowe nadzienie sernika truskawkowego bez pieczenia z chrupiącą, słoną i słodką skórką z precli graham cracker. Nadzienie jest zaadaptowane z regularnego sernika bez pieczenia i dodajemy do niego prawdziwe truskawki bez żadnych sztucznych aromatów. Aby uzyskać wystarczający smak owoców, zastosuj tę samą technikę, którą użyto w przepisie na ciasto truskawkowe, przecierając truskawki, a następnie redukując je. Jest to dodatkowy krok, ale całkowicie się opłaca, zwłaszcza jeśli masz pod ręką słodkie, letnie truskawki!

Czy to jest sernik truskawkowy? Czy to ciasto truskawkowe? Nie jest to ani jedno ani drugie, ale jest to i jedno i drugie.

Patrzysz na nadzienie do sernika truskawkowego bez pieczenia, które smakuje jak mus truskawkowy. Jest on umieszczony w słonym i słodkim cieście z precli graham cracker i jest przygotowywany w naczyniu do pieczenia, a nie w foremce do pieczenia (choć to też działa!). Pieczenie ciasta jest kluczowe dla jego struktury, więc nie jest to całkowicie bez pieczenia.

Jakkolwiek go nazwiesz, ten deser to 100% czystej truskawkowej dobroci i jest idealny na lato.

Film instruktażowy


Sernik truskawkowy Szczegóły ciasta

  • Smak: Czy jadłeś już zwykły sernik bez pieczenia? Jest on cudownie pikantny, bez zbyt mocnego smaku serka śmietankowego. W tym przepisie na sernik z truskawkami, nadzienie aromatyzujemy truskawkami. (I mam też sernik dyniowy bez pieczenia!) Smak truskawkowy jest lekki, ponieważ nie używamy sztucznych aromatów. Niektóre przepisy na ciasto z truskawkami wymagają żelatyny w proszku o smaku truskawkowym, ale tutaj ją pomijamy. Moja rada nr 1 to zrobić ten sernik z truskawkami tylko wtedy, gdy masz super słodkie truskawki. Jeśli truskawki nie są w najlepszej formie, to smak będzie niewystarczający. Tak więc, zachowaj to na cieplejsze miesiące, kiedy truskawki są w szczycie sezonu. (Testowałem ten przepis w maju z najbardziej czerwonymi truskawkami, jakie udało mi się znaleźć i smak był doskonały).
  • Tekstura: Postępując ściśle według tego przepisu, zostaniesz nagrodzony kawałkiem ultra gładkiego i kremowego ciasta, które przypomina mus. Lekka konsystencja nadzienia pięknie kontrastuje z chrupiącą skórką z precli graham cracker i soczystymi cukrowanymi truskawkami na górze. Najlepsze kąski to te z dodatkową skórką i pokrojonymi truskawkami!
  • Łatwość: Sernik bez pieczenia jest o wiele łatwiejszy niż tradycyjny sernik pieczony. Bez jajek i pieczenia, naprawdę nie ma miejsca na ogromny błąd. Na przykład, nie można przesadzić z pieczeniem nadzienia i nie trzeba zadzierać z kąpieli wodnej sernika albo. W gruncie rzeczy skracamy każdy skomplikowany krok i wiem, że to muzyka dla Twoich uszu, jeśli chodzi o desery od podstaw!

Hybryda Pretzel/Graham Cracker Crust

Zanim przejdziemy do zdjęć kroków i przepisu do wydrukowania, chcę wyjaśnić, na czym polega precelkowa skorupka z krakersów grahamowych. Do przygotowania ciasta użyjesz 1/2 szklanki pokruszonych precli i 1 szklanki okruchów krakersów grahamowych. Wymieszaj je razem z roztopionym masłem i odrobiną cukru.

  • Problem z użyciem tylko precli: Kruche ciasto nie przygotowuje się prawidłowo przy użyciu tylko okruchów precli. To było tak piaszczyste i kruche, że nie mogliśmy nawet pokroić plasterki. (I to po pieczeniu skorupy, aby pomóc jej ustawić, zbyt.) Może użycie więcej roztopionego masła pomoże, ale to wymaga dodatkowych testów. Zamiast tego, użycie mieszanki okruchów krakersów grahamowych i precli daje nam ten słony, słodki smak i nadal zachowuje swoją strukturę.
  • Czy mogę pominąć pieczenie ciasta? Nie polecam tego. Ponieważ używamy precli i podajemy to w naczyniu do pieczenia, cały deser zyskuje na upieczeniu skórki.

OSZCZĘDZAJCZAS:

Upiecz i ostudź ciasto, gdy będziesz przygotowywać i studzić zredukowane puree truskawkowe.

Zredukowane puree truskawkowe dodaje smaku

Po lub w trakcie pieczenia i studzenia ciasta, zacznij przygotowywać aromat truskawkowy. Postępujemy dokładnie tak samo, jak w przypadku ciasta truskawkowego, tylko zaczynamy od nieco większej ilości truskawek. Ponieważ nie będziemy piec tego deseru, polecam przecedzić puree, aby pozbyć się pestek. Przetrzyj truskawki, odcedź je, a następnie zredukuj przecier na kuchence. Jeśli jakieś pestki się prześlizgną, nie przejmujcie się - nie da się wykryć kilku tu i ówdzie.

W zależności od temperatury patelni i pieca, redukcja truskawkowego puree może trwać od 25 do 35 minut. 1/2 szklanki zredukowanego puree ma zazwyczaj konsystencję sosu jabłkowego. Pozwól mu całkowicie ostygnąć przed użyciem do nadzienia.

Zdjęcia krok po kroku dla nadzienia

Nadzienie do sernika truskawkowego robi się w 2 miskach. W pierwszej misce ubij śmietanę na sztywną pianę. Powietrze ubite w śmietanie nadaje całemu sernikowi jego strukturę i stabilność. W drugiej misce wymieszaj serek śmietankowy, cukier puder, ostudzony przecier i ekstrakt waniliowy. 1. i 2. miska:

Złożyć bitą śmietanę do masy serowej, a następnie wyłożyć na upieczoną i ostudzoną skórkę. Lubię używać dużej lub małej łopatki offsetowej, co ułatwia i utrzymuje ciasto (i plasterki) wyglądające schludnie. Zamiast w piekarniku, nadzienie zastyga w lodówce. Aby uzyskać mocny sernik bez pieczenia

z pięknymi, schludnymi plasterkami, wstaw do lodówki na co najmniej 8-12 godzin. Jest to świetny deser do przygotowania na później!

Nie zamrażaj sernika, ponieważ nadzienie nie będzie się kroić i stracisz kremową, aksamitną konsystencję.

Bita śmietana i posypane cukrem truskawki sprawią, że prosty deser będzie wyglądał niezwykle! Obie polewy są całkiem wygodne, ponieważ używasz tych samych składników do nadzienia. Możesz kupić 2 funty truskawek i 1 litr śmietany i mieć wystarczająco dużo do nadzienia i dodatków.

Pomocne narzędzia, których używam i polecam

  1. Blender lub robot kuchenny: Jest to niezbędne narzędzie do pulse precli i krakersów graham, jak również puree truskawek. Ten blender jest fantastyczna jakość dla jego ceny.
  2. Pie Dish: Czas i czas ponownie, to naczynie szklane pie jest absolutnym faworytem. Jeśli używasz springform pan, używam i kocham ten jeden.
  3. Fine Mesh Sieve: Użyj tego, aby odcedzić nasiona z puree truskawkowego.
  4. Mikser elektryczny: Potrzebujesz miksera ręcznego lub stojącego miksera do napełniania. Trzepaczka załącznik może być używany do ubijania śmietany, jak również mieszanie mieszaniny ser kremowy.
  5. Mały Offset Szpatułka: Jest to pomocne do pakowania i wygładzania nadzienia do skorupy.
  6. Piping Bag & Tip: Choć opcjonalne, piping bitej śmietany na górze dodaje piękny wykończenie. Na tych zdjęciach użyłam Ateco 849 i worka do dekoracji wielokrotnego użytku.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Sernik truskawkowy (nadzienie bez pieczenia)

4,5 z 21 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 1 godz.
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Całkowity czas: 9 godzin, 15 minut
  • Wydajność: służy 10-12
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Mieszanie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Sernik truskawkowy łączy w sobie kremowe nadzienie bez pieczenia z chrupiącą, słoną i słodką skórką z precli graham cracker. Aby uzyskać wystarczająco owocowy smak, należy użyć truskawek, gdy jest na nie sezon.


Składniki

Kruche ciasteczka precli Graham Cracker

  • 1/2 fil iżanki (50g) pokruszonych okruchów pre cli (z 1 filiżanki solonych mini precli lub kawałków precli)
  • 1 fil iżanka (100g) okruchów krakersów graham (około 5-6 pełnych arkuszy krakersów graham)
  • 3 łyżki stołowe (38g) granulowanego cukru
  • 1/3 szklanki (5 łyżek; 72g) niesolonego masła, roztopionego

Nadzienie truskawkowe

  • 1,5 funta (około 680 g) truskawek, opłukanych i obranych z szyszek
  • 1 filiżanka (240ml) zimna ciężka śmiet ana lub ciężka bitaśmietana
  • Dwa 8-uncjowe bloki(450g) pełnotłusty ser śmietankowy, zmiękczony do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (120g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy

Dodatki

  • 1 filiżanka (około 150g) pokrojonych truskawek
  • 2 łyżki stołowe + 1 łyżeczka(29g) cukru pudru, podzielone
  • 1 filiżanka (240ml) zimna ciężka śmietana lub bita śmietana
  • 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C).
  2. Ciasto: Użyj robota kuchennego lub blendera, aby zmielić precle i krakersy graham na drobne okruchy. (Możesz też pokruszyć je w zapinanej torebce za pomocą wałka.) Wymieszaj okruchy, cukier kryształ i roztopione masło w średniej misce, aż do połączenia. Mieszanka będzie gęsta, gruboziarnista i piaszczysta. Wciśnij masę na dno i boki 9-calowego naczynia do pieczenia. Upewnij się, że jest bardzo zwarta i zbita. Użyj spodu płaskiej miarki, aby mocno ją docisnąć. Piecz ciasto przez 15-16 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 30 minut (a nawet do 2 dni) przed dodaniem nadzienia. W międzyczasie, przygotuj zredukowane puree truskawkowe w następnym kroku.
  3. Truskawki do nadzienia: Przetrzyj truskawki całkowicie. Będziesz miał 1,5 - 2 filiżanki puree - mniej więcej taka ilość jest w porządku. Przecedzić przez sito o drobnych oczkach, używając łyżki, aby docisnąć je i przepuścić przez sito. Wyrzuć nasiona. Mieszając od czasu do czasu, gotuj przecier na małym i średnim ogniu, aż zostanie ci 1/2 szklanki lub trochę ponad 1/2 szklanki. Zajmie to co najmniej 25-35 minut, ale może potrwać dłużej w zależności od rodzaju patelni lub tego, jak soczyste były Twoje truskawki. Nie dodawaj cukru ani niczego innego do puree lub zredukowanego puree - to po prostu czyste truskawki. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia do temperatury pokojowej przed użyciem do nadzienia. (Jeśli robisz to z wyprzedzeniem, patrz instrukcje poniżej).
  4. Reszta nadzienia: Używając miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania trzepaczek, ubij zimną ciężką śmietanę do sztywnych szczytów na średnio-wysokiej prędkości, około 4 minuty. Odstaw na bok. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w trzepaczkę lub łopatkę, ubij serek śmietankowy na średnich obrotach, aż będzie idealnie gładki i kremowy. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli trzeba. Dodaj schłodzone, zredukowane puree truskawkowe, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i ubijaj na średnich obrotach, aż do połączenia, uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. W razie potrzeby zeskrobuj boki i dno miski, aby pomóc w połączeniu. Upewnij się, że nie ma dużych grudek sera śmietankowego. Jeśli są grudki, ubijaj dalej aż do uzyskania gładkiej masy.
  5. Używając miksera na niskich obrotach lub gumowej szpatułki, złóż bitą śmietanę na nadzienie sernika, aż do połączenia. Wymaga to kilku obrotów gumową szpatułką. Mieszaj powoli, ponieważ nie chcesz spuścić całego powietrza z bitej śmietany.
  6. Rozprowadź nadzienie na schłodzonej kruszonce. Użyj małej szpatułki do wygładzenia wierzchu.
  7. Przykryj szczelnie folią plastikową lub aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin i do 2 dni. Najlepsze rezultaty uzyskasz po upływie co najmniej 12 godzin. Im dłużej będzie przechowywany w lodówce, tym ładniej będzie się układał sernik bez pieczenia. Nie polecam używania zamrażarki do zastygnięcia tego nadzienia do sernika.
  8. Dodatki: Około 10-15 minut przed pokrojeniem i podaniem, przygotuj dodatki. Wymieszaj razem pokrojone truskawki i 1 łyżeczkę (4g) granulowanego cukru. Odłóż na bok i przygotuj polewę z bitej śmietany. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubijaj śmietanę, pozostały cukier i ekstrakt waniliowy na średnio-wysokiej prędkości, aż do uzyskania średniej piany, około 3-4 minuty. Średnie szczyty to coś pomiędzy miękkimi/luźnymi a sztywnymi szczytami i są idealną konsystencją do polewania i dekorowania deserów.
  9. Wyjmij ciasto z lodówki. Nałóż łyżką truskawki na ciasto i wyłóż bitą śmietanę wokół brzegów. (Ja użyłam końcówki Ateco 849). Możesz też podać każdy kawałek ciasta z truskawkami i odrobiną bitej śmietany.
  10. Używając czystego, ostrego noża, pokrój na plasterki do podania. Aby uzyskać schludne plasterki, wytrzyj nóż do czysta pomiędzy każdym plasterkiem.
  11. Przykryj i przechowuj resztki sernika w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Ciasto (krok 1 i 2) można przygotować do 2 dni wcześniej. Przykryj i przechowuj upieczoną i ostudzoną skórkę w temperaturze pokojowej, aż będzie gotowa do użycia. Redukcję truskawkową (krok 3) możesz przygotować 1-2 dni wcześniej. Przykryj i przechowuj w lodówce, a następnie doprowadź do temperatury pokojowej przed użyciem w kroku 4. Zredukowane puree truskawkowe możesz również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmroź, doprowadź do temperatury pokojowej, a następnie użyj w przepisie. Możesz przygotować całe nadzienie (kroki 3-5) 1 dzień wcześniej, przed rozprowadzeniem na cieście w kroku 6. Przykryć i przechowywać w lodówce do czasu użycia. Możesz przygotować bitą śmietanę i truskawki na polewę (krok 8) 1 dzień wcześniej. Przykryj i schowaj do lodówki, aż będą gotowe do użycia.
  2. Ciasto z precli/krakersów grahamowych: Idealnie jest użyć zarówno precli jak i okruchów krakersów grahamowych w tym przepisie. Jeśli chcesz uzyskać więcej wyjaśnień, patrz sekcja powyżej Pretzel / Krakersy Crust Hybrid. Jeśli chcesz uzyskać zwykłą kruszonkę z krakersów grahamowych, skorzystaj z tego przepisu na kruszonkę z krakersów grahamowych. Możesz pominąć pieczenie ciasta, ale polecam je upiec, aby mieć pewność, że ciasto stężeje i plasterki będą się dobrze kroić.
  3. Czy mogę to zrobić w foremce do pieczenia? Tak. Postępuj zgodnie z przepisem dokładnie tak, jak jest napisane, włączając w to pieczenie ciasta, ale użyj 9-calowej foremki. Kiedy nadejdzie czas podania, użyj noża, aby poluzować schłodzony sernik z obręczy formy, a następnie usuń obręcz.
  4. Czy mogę użyć mrożonych truskawek do nadzienia? Tak. Rozmroź je, następnie przecedź, odcedź i ugotuj zgodnie z instrukcją. Puree może wymagać więcej czasu, aby się zredukować. Aby uzyskać najlepszy smak, polecam świeże truskawki na polewę.
  5. Czy mogę zrobić Mini Serniczki Bez Pieczenia? Tak. Użyj tego przepisu na ciasto i nadzienie i postępuj zgodnie z instrukcjami w moich mini serniczkach bez pieczenia, które robi się w standardowej formie do muffinów.

Słowa kluczowe: sernik truskawkowy

Przepisy powiązane

  • Sernik truskawkowo-czekoladowy
  • Doskonały sernik bez pieczenia Przepis
  • Sernik bez pieczenia w słoikach
  • Sernik truskawkowy Trufle z 5 składników