Poniedziałek, 29 kwietnia 2024

Quiche z kozim serem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

21 kwietnia 2022

Przejdź do przepisu

Ten quiche z kozim serem i szpinakiem z suszonymi pomidorami

powstał na bazie mojego ulubionego przepisu na quiche. Jest słony, pikantny, kremowy i zapiekany w pysznej, płatkowej, domowej kruszonce. Zmieniaj dodatki w zależności od upodobań. Możliwości są nieograniczone!

Quiche. Zrób z tego quiche swój wielkanocny brunch! Twoje pocieszające weekendowe śniadanie w domu. Ten (przygotowany wcześniej!) quiche z kozim serem, szpinakiem i suszonymi pomidorami to kwintesencja śniadania, które zaspokoi nawet największy apetyt.

Jeszcze lepsze w tym quiche jest to, że jest ładne. To znaczy, jest całkiem łatwy do zrobienia. Jajka, czosnkowy szpinak, mleko i kremowy kozi ser z dużą ilością suszonych pomidorów dla podkreślenia smaku. Wszystko to wlane do ciasta i zapieczone. Nic tylko proste, pocieszające śniadanie bez nadmiernego komplikowania sprawy.

Jeśli jesteś wielbicielem pierogów, na pewno zechcesz przygotować do tego quiche domowej roboty ciasto. Domowe, maślane ciasto pod pikantnym, pełnym smaku nadzieniem? Nic nie może się z tym równać! Jeśli przygotowanie domowej roboty ciasta sprawia, że uciekasz na wzgórza, krzycząc jak dzikie banshee (rozumiem, byłam tam), możesz oczywiście użyć ciasta kupionego w sklepie. To również oszczędza czas. Zachęcam jednak do zrobienia go od podstaw. Mam nawet cały poradnik dotyczący wyrabiania domowego ciasta na pierogi. Nie martw się, poradzisz sobie.

Przy okazji, możesz przygotować domowe ciasto na pierogi i zamrozić je, oszczędzając tyle samo czasu, co kupując je w sklepie.

W porządku, porozmawiajmy o nadzieniu! Możliwości nadzienia do quiche'a są nieograniczone. Tłusty quiche ze szpinakiem jest moją najpopularniejszą wersją, więc chciałem trzymać się podobnych smaków - tylko podnosząc je na wyższy poziom.

Możesz użyć szpinaku mrożonego lub świeżego. Jeśli używasz świeżego, przed użyciem ugotuj go na odrobinie oliwy z oliwek i czosnku. Mamy też suszone pomidory i dodajemy do tego nadzienia kozi ser. Kozi ser... cudownie kremowy, pikantny jak serek śmietankowy, sprawia, że czujesz się wyrafinowany i fantazyjny.

Jeśli chodzi o suszone pomidory, użyj tych super wilgotnych i aromatycznych, pakowanych w słoiku. Obok tych smutnych, suchych, wyschniętych - nie mają konkurencji. Nawet jeśli spłuczesz olej, wilgoć, gryzący smak i aromat pozostaną.

Kozi ser może nie być dla wszystkich, więc spróbuj go zastąpić serem feta. Doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami. Możesz też użyć zwykłego sera cheddar lub czegoś bardziej wyjątkowego, na przykład tartej wędzonej goudy.

Ale kiedy dostaniesz te wielkie kieszenie z kozim serem... to jest najlepsze.

W odróżnieniu od frittaty, quiche piecze się tak, aby miały bogatą, kremową i budyniową konsystencję. Nie chcesz, aby były gumowate i jajeczne. Jeśli wolisz bardziej zwartą konsystencję, po prostu piecz dodatkowe 5 minut. To, co sprawia, że quiche idealnie nadaje się na brunch - zwłaszcza jeśli przyjdą goście - to fakt, że można je podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Nie musisz więc tkwić w kuchni, gdy przyjdą goście. Albo gdy dzieci będą otwierać swoje wielkanocne koszyczki!

Quiche można podawać z czymkolwiek! Sałatką owocową, zwykłą sałatką, łatwymi bułeczkami cynamonowymi, ziemniakami, bekonem, kiełbasą, szynką, babeczkami jagodowymi, CHAMPAGNE - niebo jest nieograniczone.

Drukuj ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Quiche z kozim serem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

5 z 7 opinii
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 1 godzina
  • Całkowity czas: 1 godzina, 45 minut
  • Plon: jeden 9-calowy quiche
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Francuska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis:

Przygotuj łatwy i pyszny quiche z kozim serem, szpinakiem i suszonymi pomidorami na śniadanie lub brunch, używając świeżego szpinaku i pełnych smaku składników. Doskonale nadaje się również na lunch lub kolację!


Składniki

  • 1/2 przepisu na domowe ciasto na pierogi* (zdjęcia krok po kroku w załączeniu)
  • 1/2 łyżeczki oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 3 filiżanki świeżego szpinaku (patrz uwaga dotycząca użycia mrożonego)*.
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mleka pełnego*
  • 1/2 szkl anki suszonych pomidorów, odsączonych i posiekanych
  • 4 uncje koziego sera, pokruszonego lub posiekanego
  • 1/4 łyżeczki każda sól i pieprz

Instrukcje

  1. Uwagi wstępne: Lubię mieć pewność, że moje ciasto na pierogi jest przygotowane przed rozpoczęciem quiche. Przygotuj ciasto na pierogi dzień wcześniej, ponieważ musi ono schłodzić się w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed rozwałkowaniem i pieczeniem na ślepo (następny krok). A oto wskazówka, która pozwoli zaoszczędzić czas - gdy ciasto będzie się piec, możesz zacząć przygotowywać nadzienie, co rozpocznie się w kroku 7.
  2. Częściowo upiecz ciasto na ślepo: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj jeden z krążków schłodzonego ciasta (drugi zamroź na inny czas). Obracaj ciasto o ćwierć obrotu co kilka wałków, aż uzyskasz okrąg o średnicy 12 cali. Ostrożnie umieść ciasto w 9-calowym naczyniu do pieczenia. Wyłóż je palcami, upewniając się, że jest całkowicie gładkie. Schładzaj ciasto w lodówce przez co najmniej 30 minut (i do 5 dni). Lub zamrozić na okres do 3 miesięcy. Jeśli ciasto ma być schładzane dłużej niż 30 minut lub zamrażane, przykryj je folią plastikową. Jeśli zamrażasz ciasto, pozwól mu się rozmrozić przez kilka godzin w lodówce, zanim zaczniesz kontynuować).
  3. Podczas gdy ciasto się chłodzi, rozgrzać piekarnik do 400°F (204°C).
  4. Schłodzoną keksówkę wyłóż papierem pergaminowym lub folią aluminiową (najpierw zgnieć papier pergaminowy, aby łatwiej było go uformować w keksówkę). Wypełnij ciastem z obciążnikami lub suszoną fasolą. Piecz, aż brzegi ciasta zaczną brązowieć, ok. 15-16 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostrożnie wyjąć papier pergaminowy/folię aluminiową (z ciężarkami) z ciasta. Nakłuć widelcem otwory wokół dolnej części ciasta. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika i piecz, aż spód zacznie się brązowić, około 7-8 minut.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika. (Możesz częściowo upiec ciasto do 3 dni przed pieczeniem). Ostudzoną skórkę szczelnie przykryć i wstawić do lodówki do czasu przygotowania nadzienia).
  6. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 350°F (177°C).
  7. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i czosnek na średnim ogniu. Dodać szpinak. Gotować i mieszać, aż zwiędnie. Odłożyć na bok.
  8. Ubij jajka i mleko, aż do połączenia. Wymieszaj suszone pomidory, kozi ser, szpinak, sól i pieprz. Wlać do ciepłej, upieczonej wcześniej kruszonki. Jeśli chcesz, posyp wierzch solą i pieprzem.
  9. Piecz quiche, aż środek będzie prawie gotowy, ok. 45-60 minut. Nie przesadzaj z pieczeniem. Użyj osłony na brzegi ciasta, aby zapobiec ich nadmiernemu przyrumienieniu. Przed pokrojeniem i podaniem pozostawić do ostygnięcia na 15 minut .Możesz też całkowicie ostudzić quiche przed podaniem - jest fantastyczne w temperaturze pokojowej!
  10. Ten quiche świetnie nadaje się na resztki! Przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce do 4 dni.

Uwagi

  1. Instrukcjaprzygotowania i zamrażania: Ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy. Można również wcześniej upiec ciasto. Patrz koniec kroku 5. Aby zamrozić quiche, całkowicie ostudź upieczony quiche, a następnie przykryj szczelnie kilkoma arkuszami folii aluminiowej i zamroź na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce lub na blacie, a następnie piecz w temperaturze 350°F (177°C) przez 20-25 minut.
  2. Ciasto na pierogi: Z mojego przepisu na ciasto na pierogi wychodzi wystarczająco dużo ciasta na dwie quiche. Możesz przygotować połowę przepisu lub cały przepis i zamrozić połowę ciasta na kolejną quiche lub upiec dwie quiche. Ciasto można przechowywać w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy. Przed użyciem rozmroź przez noc w lodówce.
  3. Szpinak: Zamiast szpinaku możesz użyć szpinaku mrożonego. Użyj pudełka o pojemności 10 uncji. Jeśli mrożony szpinak nie jest jeszcze rozmrożony, rozmroź go w kuchence mikrofalowej zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź szpinak w durszlaku, gdy będziesz przygotowywać resztę składników.
  4. Mleko: preferowane jest pełne mleko, aby uzyskać najbardziej kremową konsystencję, ale 1/2 szklanki śmietany i 1/2 szklanki mleka pełnego też jest fantastyczne. Możesz też zastąpić je pół na pół. Zobacz post Jak upiec idealny quiche.

Słowa kluczowe: quiche z kozim serem, quiche z suszonymi pomidorami, quiche ze szpinakiem z kozim serem

Jeśli chodzi o słodszą stronę rzeczy, mam dla Was zapiekankę z zapiekanych tostów francuskich z serem śmietankowym, którą koniecznie musicie wypróbować na zbliżający się brunch. To wszystko można przygotować w nocy z wyprzedzeniem! W środku znajduje się słodki serek śmietankowy.

Przepisy powiązane

  • Quiche szpinakowe
  • Szpinak, karczochy, biała pizza serowa
  • Crostini z kozim serem, miodem i owocami
  • Dip szpinakowy z pieczonym czosnkiem i boczkiem