Środa, 15 maja 2024

Puszyste i wilgotne ciasto kokosowe

23 października 2021

Przejdź do przepisu

To doskonałe ciasto kokosowe

wyznacza poprzeczkę dla wszystkich domowych wypieków. Jest niezwykle wilgotne, ma miękki, puszysty miękisz i intensywny kokosowy smak. Aby osiągnąć sukces, należy dokładnie przestrzegać przepisu, w tym użyć mąki tortowej, białek jaj, kwaśnej śmietany i mleka kokosowego z puszki.

Na prośbę wielu czytelników, pozwólcie, że przedstawię Wam najlepsze ciasto kokosowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Zrobiony z miłością do miłośników kokosów na całym świecie, ten tort przerósł moje oczekiwania. W komplecie z jedwabistym kokosowym kremem serowym, jest absolutnie doskonały i zestawia śmiały smak z lekkim miękiszem.

Bez końca testowałam ten przepis na ciasto. Jestem pewna, że w trakcie tego procesu moja głowa zamieniła się w orzech kokosowy. Czy rozdrobniony kokos wsiąkł w szczeliny mojej kuchennej podłogi i tylnej ściany? Tak.

5 powodów, dla których warto pokochać przepis na ciasto kokosowe

  1. Nie jest suche: To ciasto kokosowe jest mega wilgotne. Nie ma sensu marnować czasu (ani kalorii!) na suche ciasta.
  2. Intensywnie aromatyczne: Używając mleka kokosowego, rozdrobnionego kokosa i ekstraktu kokosowego, masz gwarancję intensywnie aromatycznego ciasta kokosowego.
  3. Miękkie i puszyste: Postępując zgodnie z przepisem, jak również używając opisanych poniżej składników energetyzujących, masz gwarancję miękkiej jak jedwab miękiszu ciasta kokosowego.
  4. Dowolny kształt: Użyj tego ciasta na kokosowe ciasto biszkoptowe, kokosowe babeczki, ciasto dwuwarstwowe, ciasto trójwarstwowe lub kokosową blachę.
  5. Dogaduje się z każdym: Użyj poniższego przepisu na polewę lub wypróbuj polewę truskawkową, cytrynową, z brązowego masła, szampańską lub czekoladową. I nie zapomnij posypać solonym karmelem na wierzchu!

Ciasto kokosowe video tutorial

Ten przepis wyznacza poprzeczkę dla wszystkich domowych ciast. Jest po prostu wyśmienity.

Jak zrobić Ciasto Kokosowe?

Przepis ten zaadaptowałam z mojego ulubionego ciasta białego. Jego nieskazitelnie czysty miękisz, puszysta konsystencja i lepka do jedzenia wilgoć gwarantują sukces ciasta. Zapamiętałam ten przepis i wykorzystałam go nawet jako bazę do tortu pistacjowego, tortu ciasteczkowo-śmietankowego, tortu karmelowego z palonym cukrem i tortu truskawkowego. Ten przepis to tortowe złoto

i wiedziałam, że będzie idealnym punktem wyjścia do stworzenia puszystego i wilgotnego ciasta kokosowego.

Swoją podróż po torcie kokosowym zaczynamy od dwóch misek do mieszania. Suche składniki w jednej, a mokre składniki w drugiej (zobacz pełną instrukcję przepisu poniżej). Połącz je w mikserze, razem z mlekiem kokosowym i rozdrobnionym, słodzonym kokosem. To jest to! Twoje ciasto kokosowe jest gotowe do pieczenia.

Śmietana z masłem i cukrem stanowi solidną podstawę dla tego przepisu na ciasto. Użyj masła o temperaturze pokojowej i pamiętaj, że temperatura pokojowa jest niższa niż myślisz.

Kolejna wskazówka:

użyj wszystkich składników o temperaturze pokojowej, łącznie z jajkami i śmietaną. Dlaczego? Cieplejsze składniki bardzo łatwo łączą się ze sobą, dzięki czemu wypiek ma równomierną konsystencję. Zimne składniki nie zemulgują się razem. Kropka.

Użyj tych 6 mocnych składników

Ciasto jest dosłownie niczym bez swoich składników, a ci potężni gracze stanowią różnicę pomiędzy gęstym, suchym ciastem a lekkim, wilgotnym ciastem.

  1. Mąka tortowa: Mąka tortowa daje najbardziej miękkie ciasto. Jeśli zazwyczaj nie kupujesz mąki tortowej, zrób wyjątek tutaj. Jest on sprzedawany w alei do pieczenia z innymi mąkami. Możesz użyć resztek w każdym z tych przepisów z mąki tortowej lub możesz użyć tego zamiennika mąki tortowej.
  2. Białka jaj: Żółtka jaj są wspaniałe dla wilgoci, ale są ciężkie i obciążają ciasta. Aby zachować lekkość i puszystość ciasta kokosowego, użyj tylko białek. Dodamy wilgoci za pomocą kwaśnej śmietany.
  3. Kwaśna śmietana: Wilgotny twórca! To ciasto rozpływa się w ustach.
  4. Ekstrakt kokosowy: Przetestowałem ten przepis z i bez ekstraktu kokosowego. Kochaliśmy go w obu sposobów, ale ekstrakt kokosowy jest konieczne dla najlepszego smaku kokosowego. To jest w alei pieczenia w pobliżu ekstraktu waniliowego.
  5. Mleko kokosowe w puszce: Mle ko kokosowe w puszce jest składnikiem gotowania, a nie napoju. To jest bardziej kremowy i grubsze niż regularne mleko i zazwyczaj znaleźć w pobliżu tajskich produktów spożywczych. Nie należy używać lodówki mleko kokosowe karton, ponieważ dwa są bardzo różne.
  6. Słodzony rozdrobniony kokos: Polecam używać słodzonego rozdrobnionego kokosa. Jest on bardziej wilgotny niż niesłodzony kokos i to robi dużą różnicę w konsystencji ciasta. Zmniejszyłam ilość dodanego cukru w cieście, aby nadrobić słodycz. Słodzony kokos jest czasem sprzedawany w postaci długich, chudych wiórków, co niektórym przeszkadza w cieście. Dlatego zalecam pulsacyjne rozdrobnienie ich w robocie kuchennym, aby były mniejsze.

Kokosowy kremowy lukier serowo-maślany

Co kochasz w waniliowym kremie maślanym?

Jest maślany, słodki i gładki.

A co z kremowym lukrem serowym?

Jest kremowy, jedwabisty i pikantny.

Połączmy te dwie rzeczy, a następnie dodajmy mleko kokosowe i ekstrakt kokosowy. Przygotuj się na najbardziej kremowy, jedwabisty lukier, który gładko rozprowadzi się na torcie. (Co jest szczęśliwym bonusem, ponieważ dekorowanie tortu warstwowego może być nie lada wyzwaniem. Zobacz więcej poniżej.)

Jak zamrozić tort warstwowy

W porządku, zróbmy to.

  1. Całkowicie ostudź ciasto. Brzmi to jak oczywistość, ale nawet najmniejsza ilość ciepła spowoduje roztopienie lukru. W rezultacie tort będzie się ślizgał, zsuwał, a nawet zapadał!
  2. Jeśli Twoje torty mają kopułę na górze, wyrównaj ją za pomocą poziomicy do tortów lub ząbkowanego noża. Torty o płaskim wierzchu zapewnią prosty i stabilny tort warstwowy.
  3. Wybierz talerz do serwowania lub stojak na ciasto. Oto stojak na tort, którego używam na tych zdjęciach!
  4. Umieść dolną warstwę na podstawce. Używając szpatułki do lukru, rozprowadź 1 i 1/2 szklanki lukru w równej warstwie na wierzchu. Doprowadź lukier tuż nad krawędź tortu; będzie to pomocne, gdy przyjdzie czas na oblodzenie boków.
  5. Połóż drugą warstwę wierzchnią stroną do dołu na wierzchu. Upewnij się, że pokrywa się ona z dolną warstwą ciasta.
  6. Rozprowadź równomiernie 1 i 1/2 szklanki lukru na wierzchu, tak jak w przypadku dolnej warstwy.
  7. Umieść trzecią warstwę na wierzchu. Ponownie, upewnij się, że jest idealnie wyrównana.
  8. Podziel pozostały lukier na pół. (Połowę lukru nałóż na wierzch ciasta i za pomocą szpatułki do lukru wygładź go aż do krawędzi. Nałóż *nieco* pozostałego lukru na boki tortu, a następnie użyj skrobaczki do wygładzenia go cienką warstwą. Nałóż resztę lukru na boki tortu, a następnie użyj skrobaczki, aby wygładzić całość.
  9. Zetrzeć nadmiar lukru z podstawki pod tort.

Możesz zobaczyć jak dekoruję

ten tort kokosowy na powyższym filmie instruktażowym. Nie stresuj się, jeśli poświęcisz trochę czasu i upewnisz się, że warstwy ciasta są całkowicie proste, wszystko będzie gotowe.

Ale ja nie chcę

Pomiń ten dramat i zamiast tego zrób kokosowy placek na blasze! Ciasta na blasze są łatwiejsze do zamrożenia, ponieważ mają tylko jedną warstwę. Zobacz moją notkę o przepisie na różne rozmiary ciast kokosowych.

Co z różami z kremu maślanego?

Brawa dla mojej asystentki, Stephanie. To był jej pierwszy raz, kiedy robiła "trójwymiarowe" róże z kremu maślanego i spójrzcie, jak pięknie wyszły! Zrobiła róże z kremu maślanego u mnie w domu, a ja zamroziłam je do czasu, gdy nadszedł czas na dekorację tortu kokosowego. Podążała za tym video tutorialem. Pamiętaj, że krem z serka śmietankowego NIE BĘDZIE się nadawał do skomplikowanych róż z kremu maślanego. Zamiast tego użyj mojego kremu waniliowego i dodaj do niego 1 szklankę cukru pudru. Potrzebujesz bardzo sztywnego

kremu do tych róż. Potrzebujesz również małych kwadratów papieru pergaminowego i:
  • Wilton Końcówka do płatków 104
  • Gwóźdź do kwiatów
  • Torebki do dekoracji

Luźno przykryj róże, a następnie zamroź lub schowaj do lodówki, aż będą gotowe do dekoracji, do 1 tygodnia. Nie trzeba rozmrażać przed dekorowaniem tortu. Odklej kwadraty pergaminu i umieść różę z kremu maślanego na torcie. Jeśli wybierasz się w podróż z tortem, polecam zabezpieczyć róże malutką warstwą kremu śmietankowego pod spodem.

Szukasz czegoś łatwiejszego?

Użyj końcówki do dekoracji Wilton 1M, aby wykonać te proste róże z kremu maślanego.

Więcej Przepisów na Klasyczne Ciasta

Smak to nazwa, wilgotność to gra. Oto kilka moich ulubionych przepisów na klasyczne ciasta!

  • Ciasto funtowe
  • Moje ulubione ciasto waniliowe
  • Moje ulubione ciasto marchewkowe
  • Ciasto Red Velvet
  • Ciasto truskawkowe (zrobione z prawdziwych truskawek)
  • Ciasto cytrynowe z jagodami
  • Ciasto czekoladowe
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto kokosowe

4,9 z 333 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 35 minut
  • Czas gotowania: 22 minuty
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Plon: 12 porcji
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To doskonałe ciasto kokosowe wyznacza poprzeczkę dla wszystkich domowych wypieków. Jest niesamowicie wilgotne, ma miękki, puszysty miękisz i intensywny kokosowy smak. Aby odnieść sukces, należy dokładnie przestrzegać przepisu, w tym użyć mąki tortowej, białek, kwaśnej śmietany i mleka kokosowego z puszki.


Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki (285g) mąki tortowej (łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka sól
  • 3/4 szklanki (1,5 laski; 170g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 i 2/3 filiżanki (330g) cukier granulowany
  • 5 dużych białek jaj, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 filiżanki (120g) kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstrakt kokosowy
  • 1 filiżanka (240ml) mleka kokosowego z puszki, w temperaturze pokojowej*.
  • 1 fil iżanka(80g) słodzonego rozdrobnionego orzecha kokosowego

Kokosowy kremowy krem serowy

  • 1 fil iżanka(230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • jeden blok 8 uncji(224g) pełnotłustego sera śmietankowego, zmiękczony do temperatury pokojowej*
  • 5 filiżanek (600g) cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe (30ml) mleka kokosowego z puszki
  • 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt kokosowy
  • 1/8 łyżeczki sól
  • 2 filiżanki(160g) słodzonego rozdrobnionego orzecha kokosowego

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzejemy do 350°F (177°C). Nasmarować trzy 9-calowe tortownice, wyłożyć papierem pergaminowym, a następnie nasmarować papier pergaminowy. Papier pergaminowy pomoże ciastu płynnie odchodzić od foremek.
  2. Przygotować ciasto: Ubij razem mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłóż na bok.
  3. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij masło i cukier razem na średniej prędkości, aż będą gładkie i kremowe, około 2 minut. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli trzeba. Wbij białka do połączenia, następnie dodaj kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowy i ekstrakt kokosowy. Ubijaj aż do połączenia. Mieszanka będzie wyglądała na zsiadłą w wyniku połączenia się różnych tekstur i stałego masła. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem na niskich obrotach, powoli dodawać suche składniki i mleko kokosowe. Ubijaj na niskich obrotach, aż do połączenia, a następnie dodaj rozdrobniony kokos. Ubij wszystko ręcznie, aby upewnić się, że na dnie miski nie ma grudek masła. Ciasto będzie lekko gęste.
  4. Wlej ciasto równomiernie do tortownic. Zważ je, aby zapewnić dokładność, jeśli chcesz. Piecz przez około 21-23 minuty lub do momentu, aż ciastka będą upieczone do końca. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wyjdzie czysta, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Pozostaw ciastka do całkowitego ostygnięcia na patelni ustawionej na drucianym stojaku. Ciasta muszą być całkowicie chłodne przed lukrowaniem i składaniem.
  5. Przygotuj lukier: W dużej misce za pomocą ręcznego miksera lub miksera stojącego wyposażonego w trzepaczkę lub łopatkę, ubij masło i serek śmietankowy razem na średniej prędkości, aż będą kremowe i gładkie, około 2 minuty. Dodaj cukier puder, mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy, ekstrakt kokosowy i sól, cały czas miksując na niskich obrotach. Zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj przez 3 minuty. Dodaj więcej cukru pudru, jeśli lukier jest zbyt rzadki, więcej mleka kokosowego, jeśli lukier jest zbyt gęsty, lub dodatkową szczyptę soli, jeśli lukier jest zbyt słodki.
  6. Zmontuj i udekoruj: Używając dużego ząbkowanego noża, odkrój cienką warstwę z wierzchów ciastek, aby stworzyć płaską powierzchnię. Odrzuć (lub pokrusz na lody!). Umieść 1 warstwę ciasta na stojaku, talerzu do tortów lub talerzu do serwowania. Równomiernie pokryj wierzch około 1 i 1/2 szklanki lukru. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę ciasta i równomiernie pokryć wierzch około 1 i 1/2 szklanki lukru. Na wierzchu położyć trzecią warstwę ciasta. Pozostały lukier rozprowadzić po całej powierzchni i bokach. Używam i polecam szpatułkę do nakładania lukru i skrobaczkę do wygładzenia boków. Posyp kokosem na wierzchu tortu i nałóż go na boki. To może być trochę niechlujne i możesz zobaczyć jak to robię na powyższym filmie instruktażowym. Zobacz powyższy wpis o dekorowaniu róż kremem maślanym.
  7. Schłodź tort przez co najmniej 20 minut przed pokrojeniem. Pomoże to ciastu zachować swój kształt podczas krojenia, choć nadal jest to dość puszyste ciasto!
  8. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Warstwy ciasta można upiec, ostudzić i szczelnie przykryć na noc w temperaturze pokojowej. Podobnie, lukier można przygotować, a następnie przykryć i wstawić do lodówki na noc. Kiedy będziesz gotowy do dekoracji, pozostaw lukier na 15 minut w temperaturze pokojowej, aby lekko zmiękł, a następnie wymieszaj go jeszcze raz mikserem na średnich obrotach przez około 1 minutę, zanim zaczniesz dekorować ciasto. Lukrowane ciasto lub nielukrowane warstwy ciasta można zamrozić do 2-3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej przed dekorowaniem/ podawaniem.
  2. Mąka tortowa: Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zdecydowanie polecam mąkę tortową. Można znaleźć mąkę tortową w alei do pieczenia i mam wiele więcej przepisów z wykorzystaniem go.
  3. Białka jaj: Białka jaj (bez żółtek) są KLUCZOWE dla puszystej tekstury ciasta. Tutaj są przepisy z wykorzystaniem resztek żółtek jaj.
  4. Mleko kokosowe w puszce: Mle ko kokosowe w puszce jest składnikiem do gotowania, a nie napojem. Jest to zazwyczaj niesłodzone, więc upewnij się, że używasz niesłodzone. Jest to zazwyczaj znaleźć w pobliżu tajskich produktów spożywczych. Nie używaj mleka kokosowego z kartonu w lodówce. Potrzebujesz 1 filiżankę na ciasto, nie całą puszkę. Do lukru użyjesz jeszcze 2 łyżki. Nie będzie trochę resztek w puszce.
  5. Słodzony rozdrobniony kokos: Polecam użycie słodzonego rozdrobnionego kokosa. Jest bardziej wilgotny niż niesłodzony kokos i to robi wielką różnicę w konsystencji ciasta. Jeśli chcesz, zmiksuj wiórki kokosowe w robocie kuchennym, aby je rozdrobnić, dzięki czemu nie będą tak długie wewnątrz i na zewnątrz ciasta. Posiekanie kokosa jest opcjonalne.
  6. Serek śmietankowy: Użyj serka śmietankowego w bloku, a nie serka śmietankowego do smarowania. Jeśli chcesz, możesz użyć tego waniliowego kremu maślanego zamiast (bez serka śmietankowego). Użyj mleka kokosowego z puszki zamiast mleka i dodaj 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego.
  7. Ciasto 9×13 cali: Po prostu wlej ciasto do natłuszczonej i lekko oprószonej mąką formy 9×13 cali i piecz przez 40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
  8. Ciasto 2-warstwowe: Przygotuj dwie 9-calowe tortownice w kroku 1. Podziel ciasto między patelnie i piecz przez 24-26 minut lub do momentu, aż ciasto będzie gotowe.
  9. Ciasto Bundt: To ciasto zmieści się w wysmarowanej tłuszczem 10-kubkowej lub większej brytfannie. Nie jestem pewna dokładnego czasu pieczenia (prawdopodobnie około godziny), ale użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Ta sama temperatura piekarnika.
  10. Babeczki: Wypełnij foremki do babeczek 2/3 do pełna. Piecz w temperaturze 350°F (177°C) przez 19-21 minut. Wychodzi około 2-3 tuziny. Możesz też wypróbować mój przepis na babeczki waniliowe, zastępując mleko kokosowe z puszki mlekiem pełnotłustym, dodając 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego zamiast ziaren wanilii i dodając 3/4 szklanki (60g) słodzonego, rozdrobnionego kokosa.
  11. Dlaczego wszystko jest w temperaturze pokojowej? Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji.

Słowa kluczowe: ciasto, ciasto kokosowe, kokos

Przepisy powiązane

  • Moje ulubione ciasto marchewkowe Przepis
  • Najlepsze ciasto waniliowe, jakie kiedykolwiek jadłam
  • Kokosowe Babeczki z Ciastem Marchewkowym
  • Kokosowe ciasto wielkanocne