Wtorek, 14 maja 2024

Niskokaloryczne wersje 5 najczęściej wyszukiwanych przepisów w Google

12 kwietnia 2021

Niskokaloryczne wersje 5 najczęściej wyszukiwanych przez Google przepisów z 2016 r.

Ze wszystkimi dziesiątkami tysięcy przepisów online, jest wystarczająco dużo gotowania i pieczenia, aby utrzymać nas zajętych przez resztę naszego życia. Ale wśród sałatek owocowych, kotletów wieprzowych, ciasteczek z kawałkami czekolady i wszystkiego innego, było pięć przepisów, które ludzie byli naprawdę clamoring wypróbować w tym roku. Google's 2016 najbardziej poszukiwanych przepisów, część wyszukiwarki internetowej w rocznym raporcie "Year in Search", zawierał kombinację zdrowych i nie-so-healthy, z dobrą mieszankę klasycznych i nowych. Zebraliśmy listę 5 najpopularniejszych przepisów i przedstawiliśmy nasze ulubione i najsmaczniejsze niskokaloryczne adaptacje, abyście mogli je wypróbować sami.

1) Zapiekanka z zielonej fasoli

Wielkość porcji: 1 filiżanka Kalorie: 188

Jest mnóstwo ludzi, którzy nie są zbyt wielkimi fanami zielonej fasoli (lub zapiekanki, dla tej sprawy), ale to prawdopodobnie dlatego, że nie próbowali ich razem. Moja rodzina zaczęła robić zapiekankę z zielonej fasolki częścią Święta Dziękczynienia około dekady temu i teraz stała się ona ulubiona. Najwyraźniej inni ludzie mieli takie same doświadczenia, biorąc pod uwagę, że zapiekanka z zielonej fasoli była nr 1 najczęściej wyszukiwanym przepisem w Google w 2016 roku.

Składniki

2½ funt zielonej fasoli, przycięte i pokrojone na 1- do 2-calowe kawałki (około 8 filiżanek) 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra-virgin, podzielone 1 średnia cebula, cienko pokrojone 3 łyżki stołowe mąki uniwersalnej ¾ łyżeczki soli ¼ łyżeczki białego lub czarnego pieprzu 2½ filiżanki mleko o niskiej zawartości tłuszczu 1½ filiżanki świeże pełnoziarniste bułki tartej (patrz Porady) lub ½ filiżanki rozdrobnione lub pokruszony ser

Wskazówki

Umieścić stojaki w górnej i dolnej trzeciej części piekarnika; rozgrzać do 425°F. Wrzucić zieloną fasolkę do dużej miski z 1 łyżką oleju, aż będzie dobrze pokryta. Rozdzielić pomiędzy 2 blachy do pieczenia i rozłożyć w równej warstwie. Piecz, mieszając raz i obracając patelnie od góry do dołu mniej więcej w połowie pieczenia, aż zmięknie i zacznie brązowieć, 20-25 minut. Tymczasem, podgrzej 1 łyżkę oleju w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj, często mieszając, aż będzie bardzo miękka i złotobrązowa, 5 do 8 minut. Dodać mąkę, sól i pieprz; gotować, mieszając, jeszcze przez 1 minutę. Dodać mleko i nadal mieszać, zgarniając zrumienione kawałki. Gotować, mieszając, aż sos zacznie bulgotać i zgęstnieje na tyle, że pokryje grzbiet łyżki, około 4 minut. Zdejmij z ognia. (Patrz Wskazówki) Kiedy zielona fasolka będzie gotowa, wyjąć z piekarnika. Rozgrzać brojler. Połowę zielonej fasolki przełożyć do 2-kwartałowego naczynia do pieczenia, nadającego się do brojlera. Rozprowadź połowę sosu na fasolce. Dodać pozostałą zieloną fasolkę i polać pozostałym sosem. Połączyć bułkę tartą i pozostałą 1 łyżkę oleju w małej misce (pominąć ten krok, jeśli na wierzchu będzie ser). Posypać zapiekankę mieszanką bułki tartej (lub serem). Umieść pod brojlerem i piecz, uważnie obserwując, aż gratin będzie bulgotać i zacznie brązowieć na wierzchu, od 1 do 5 minut, w zależności od posiadanego brojlera. Pozostaw na 10 minut przed podaniem. Wskazówka na później: Upiecz zieloną fasolkę (krok 2) do 30 minut wcześniej. Przygotuj sos (Krok 3), przykryj i przechowuj w lodówce do 1 dnia. Przed podaniem z zieloną fasolką, podgrzej delikatnie do uzyskania pary. Wskazówki: Aby zrobić własną świeżą bułkę tartą, usuń skórki z pełnoziarnistego chleba. Rozerwij chleb na kawałki i zmiel w robocie kuchennym, aż powstaną grube okruchy. Z jednej kromki chleba można uzyskać około ½ szklanki świeżej bułki tartej. Aby dodać sosowi śmietankowemu dodatkowego smaku, pod koniec kroku 3, dodaj 1 łyżkę stołową posiekanych świeżych ziół, takich jak tymianek, szałwia lub pietruszka. Możesz też nadać mu serowy charakter mieszając ½ szklanki rozdrobnionego lub pokruszonego sera, takiego jak Gruyère, szwajcarski, cheddar lub ser pleśniowy. Utrzymuj żywność w świeżości: Jeśli przechowujesz żywność w lodówce przez kilka godzin lub dłużej, najlepiej jest trzymać ją w szczelnym pojemniku lub w pojemniku przykrytym szczelnie folią. Folia jest najlepsza w tworzeniu bariery, która nie pozwala niechcianym smakom wejść (lub wyjść) podczas przechowywania żywności.

Ta zdrowa adaptacja dzięki uprzejmości Eating Well

2) Brukselka

Serwuje: 6 Kalorie: 109

OK, więc brukselka jest właściwie całkiem zdrowa sama w sobie. Ale kiedy byłam dzieckiem, nienawidziłam ich, podobnie jak moje siostry. (Poważnie, nie było rzadkością, że lądowały na dnie naszej szklanki z mlekiem, próbując je ukryć, abyśmy mogły je wyrzucić, gdy mama nie patrzyła). Ale brukselka przeszła długą drogę, stąd jej drugie miejsce na liście najczęściej wyszukiwanych przepisów w Google w tym roku - a kiedy ją upieczesz, na pewno znajdzie drogę z powrotem na twój stół (a nie na dno szklanki z mlekiem) jeszcze nie raz.

Składniki:

1 1/2 funta brukselki 3 łyżki stołowe dobrej oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki soli koszernej 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Wskazówki:

Rozgrzać piekarnik do 400 stopni F. Odciąć brązowe końce brukselki i oderwać żółte zewnętrzne liście. Wymieszać je w misce z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Wyłóż je na blachę i piecz przez 35 do 40 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Potrząsaj patelnią od czasu do czasu, aby kiełki równomiernie się zrumieniły. Posyp solą koszerną (ja lubię słone jak frytki) i podawaj natychmiast. Zdrowy przepis dzięki uprzejmości Food Network

3) Hash Brown Casserole

Serwuje: 6 Kalorie: 180

Może to fakt, że hash browns były podstawą amerykańskiego śniadania, zanim większość z nas zdążyła je zapamiętać. A może to fakt, że przypomina nam o gotowaniu babci i ciepłych wspomnieniach z dzieciństwa. Tak czy inaczej, hash brown casserole - trzeci najczęściej wyszukiwany przepis w Google w 2016 roku - jest nie tylko przepyszny, ale można go również rozjaśnić, aby zmieścić się w celach kalorycznych i nadal dawać nam to specjalne nostalgiczne uczucie. Składniki: 4 ziemniaki, obrane i pokrojone na pół (zamiast tego można użyć 1 torebki mrożonych hash browns) 1 średniej wielkości biała cebula, przepołowiona 1 filiżanka jogurtu greckiego 1 łyżeczka czarnego pieprzu Mała szczypta soli (nie więcej niż 1 łyżeczka) 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli 2 filiżanki niskotłuszczowego sera cheddar (lub dowolnego sera, który kochasz) Wskazówki: Umieść ziemniaki i jedną połowę cebuli w robocie kuchennym, używając ostrza tarki. Przełożyć ziemniaki i cebulę do dużej miski. Zetrzeć drugą połowę cebuli nad miską i przejechać dłonią po wewnętrznej stronie tarki, aby wciągnąć cały sok z cebuli do miski. Dodać czarny pieprz, pieprz cayenne, sól, jogurt grecki i 1 kubek sera. Wymieszać razem, aby pokryć ziemniaki. Spryskać lekko sprayem do pieczenia naczynie do zapiekanek o wymiarach 9 x 9 cali, a następnie wlać mieszankę do naczynia. Posypać około 1/4 do 1/2 szklanki (więcej w razie potrzeby) sera na wierzchu. Piec w temperaturze 350 stopni F przez jedną godzinę. Jeśli chcesz, możesz zagęścić to za pomocą zasmażki. Roztop 2 łyżki stołowe masła i dodaj 2 łyżki stołowe mąki. Wymieszaj do połączenia, następnie dodaj 1/2 szklanki zwykłego mleka sojowego lub mleka o niskiej zawartości tłuszczu. Gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj do mieszanki ziemniaczanej. Zdrowy przepis dzięki uprzejmości SheKnows Chef Mom

4) Guacamole

Serwuje: 8 Kalorie: 155

Nie zamierzam kłamać, jeśli był przepis, który szukałem najbardziej, to byłoby to. Absolutnie kocham guacamole - na moich chipsów, kanapek, krakersów, burritos, hamburgery, fasola, heck nawet tylko przez łyżkę. I chociaż awokado (główny składnik) jest superfood, wiele przepisów może być dość kalorycznych. Na szczęście jest mnóstwo pysznych, zdrowszych wersji czwartego najczęściej wyszukiwanego przepisu Google'a z 201 roku. Składniki: 3-4 awokado, dojrzałe 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę 2 pomidory roma, pokrojone w kostkę 2-4 ząbki czosnku, rozdrobnione 1 duży pęczek kolendry, rozdrobniony 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśnięty jest najlepszy Sól, do smaku (mniej więcej ½ łyżki) Wskazówki: Przygotuj awokado, przepoławiając je, usuwając pestki i obierając tak, aby pozostał tylko miąższ owocu. Użyj widelca, aby lekko rozgnieść i wymieszać awokado w średniej wielkości misce; nie martw się o to, aby całkowicie je zmiksować, ponieważ małe kawałki całego owocu w gotowym guacamole smakują wyśmienicie. Dodać cebulę, czosnek, kolendrę, sok z limonki i sól; dobrze wymieszać. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i delikatnie wymieszaj po raz ostatni. Zdrowy przepis dzięki uprzejmości Fitness Blender

5) Kurczak Marsala

Porcje: 4 Kalorie: 241

Miękki. Bogaty sos. Smak z dodatkiem ziół. Wino Marsala. Czego tu nie lubić? Kurczak Marsala jest rodzajem przepisu, który dodaje kolejną warstwę ciepła i satysfakcji do posiłku - więc nie jest to zbyt duży szok, że był piątym najczęściej wyszukiwanym przepisem Google w 2016 roku. Niestety, większość wersji tego włoskiego klasyka jest na wysokokalorycznym końcu - ale nie martw się, są tam zdrowe wersje, które są lżejsze na kaloriach, ale nie na smaku. Składniki: 2 duże bez kości, bez skóry piersi z kurczaka (8 uncji każdy) Sól koszerna Świeżo zmielony czarny pieprz ¼ filiżanki plus 1 łyżeczka mąki uniwersalnej 1 łyżka niesolonego masła 2 łyżeczki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, ¼ filiżanki drobno posiekanej szalotki 8 uncji pokrojonych grzybów cremini 3 uncje pokrojonych grzybów shiitake ⅓ filiżanki wina Marsala ½ filiżanki Swanson 88% beztłuszczowego bulionu z kurczaka (użyłem bulionu z kurczaka, ponieważ to wszystko, co miałem pod ręką) 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki Wskazówki: Rozgrzej piekarnik do 200°F. Pokrój piersi kurczaka na pół poziomo, aby uzyskać 4 kotlety. Umieść każdy kotlet pomiędzy dwoma arkuszami folii i lekko je rozbij, aż będą miały około ¼ cala grubości. Dopraw ½ łyżeczki soli i szczyptą czarnego pieprzu. Połóż na blacie papier woskowy o długości 18 cali. Umieść mąkę w płytkiej misce i lekko obtocz kawałki kurczaka w mące, strząsając jej nadmiar. Położyć kurczaka na papierze woskowym; 1 łyżeczkę pozostałej mąki zachować do wykorzystania później. Rozgrzać dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnio-wysokim ogniu. Dodać ½ łyżki masła i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i mieszać na patelni, aż masło się rozpuści. Dodać kurczaka i smażyć do uzyskania lekko złotego koloru z obu stron, około 3 minuty na stronę. Przełożyć do naczynia do pieczenia i wstawić do piekarnika, aby utrzymać ciepło. Na patelnię dodać pozostałe ½ łyżki masła i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Dodaj czosnek i szalotkę i smaż do miękkości i złotego koloru, około 2 minut. Dodaj grzyby, dopraw ⅛ łyżeczki soli i szczyptą czarnego pieprzu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, na złoty kolor, około 5 minut. Dosypać 1 łyżeczkę mąki i mieszając, gotować przez około 30 sekund. Dodać wino Marsala, bulion z kurczaka i pietruszkę. Gotować, mieszając i zgarniając zrumienione kawałki z dna patelni drewnianą łyżką, aż zgęstnieje, około 2 minut. Przełóż kurczaka na patelnię z grzybami, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i duś w sosie, aby smaki się połączyły, około 4 do 5 minut. Aby podać, na każdy z 4 talerzy położyć kawałek kurczaka. Na wierzchu równomiernie rozłożyć grzyby i sos, podawać na gorąco. Zdrowy przepis dzięki uprzejmości Grandbaby Cakes