Wtorek, 14 maja 2024

Jak przyrumienić masło

23 września 2021

Przejdź do przepisu

Pozwól, że nauczę cię, jak

zrobić brązowe masło. Brązowe masło to roztopione masło o orzechowym i wyrazistym smaku, który uzyskuje się dzięki delikatnemu gotowaniu na kuchence. Możesz użyć tego jednoskładnikowego cudu jako sosu lub składnika w nieskończonej ilości słodkich lub pikantnych przepisów.

Ok, w końcu to robię. Oto szczegółowy tutorial, który nauczy Cię, jak zrobić brązowe masło!

Co to jest Brązowe Masło?

Brązowe masło (buerre noisette) jest klasyczną francuską podstawą w kuchni. Jest to roztopione masło z przyspieszonym smakiem uzyskanym dzięki delikatnemu gotowaniu. Jest to cud jednego składnika, który znacznie ulepsza każde danie lub przepis, w którym jest używane. W mniej niż 10 minut, masło skwierczy, pieni się i delikatnie gotuje się w orzechowy i karmelizowany smak składnik, który można użyć jako sos do makaronu, mięsa lub warzyw lub w przepisach deserowych, takich jak ciasteczka z brązowym masłem, jabłkowe blondies z brązowym masłem i ciasto z brązowym masłem.

Ze względu na swoją wszechstronność (i dlatego, że jest tak pyszne!), przyrumienianie masła jest prostą kuchenną umiejętnością, którą każdy może i powinien

opanować. Pozwól, że ci pokażę, jak to zrobić.

Film instruktażowy

Jak przyrumienić masło

Oto przedmioty, których potrzebujesz:

  1. Masło: Możesz użyć masła niesolonego lub solonego, ale upewnij się, że jest pokrojone na kawałki, aby gotowało się równomiernie. Jeśli masło jest zamrożone lub zbyt zimno, będzie rozpryskiwać i łatwo spalić. Wyjmij je z lodówki około 20-30 minut przed rozpoczęciem.
  2. Patelnia: Użyj patelni o jasnym kolorze, abyś mógł zobaczyć, kiedy masło się zrumieni.
  3. Coś do mieszania go z: Drewniana łyżka, silikonowa trzepaczka lub gumowa szpatułka działają.

Brązowienie masła jest dość szybkie. Umieść kawałki masła na jasnej patelni. Włącz średni stopień grzania. Średni ogień zapewnia, że masło gotuje się równomiernie, co jest ważnym czynnikiem w sukcesie tego łatwego procesu. Rozpocznij mieszanie, aby poruszać masłem w miarę jego topnienia. Po roztopieniu, masło zacznie się pienić i skwierczeć na krawędziach. Nie przestawaj mieszać. Za około 5-8 minut od momentu rozpoczęcia (w zależności od ilości użytego masła), masło stanie się złotobrązowe. Piana lekko opadnie, a mleczne cząstki stałe na dnie patelni przypieką się. Zapach będzie intensywnie maślany, orzechowy i bogaty.


Brązowe masło może się przypalić

Między brązowym masłem a spalonym jest tylko kilka sekund, więc przez cały czas obserwuj kuchenkę. Nie odchodź i nie przestawaj mieszać! Gdy piana zacznie się rozpuszczać i zauważysz, że plamki na dnie patelni zbrązowiały, natychmiast zdejmij patelnię z ognia i przelej masło do żaroodpornej miski, aby zatrzymać proces gotowania. Pozostawienie masła na gorącej patelni spowoduje jego przypalenie. Spalone masło jest gorzkie i nieapetyczne, daleko mu do dekadenckiego zrumienionego masła.

Czym są brązowe plamki w brązowym maśle?

Brązowe plamki w brunatnym maśle to przypieczone cząstki stałe mleka. To właśnie z nich pochodzi większość smaku, więc upewnij się, że zgarnąłeś je z patelni razem z płynnym masłem. Nie odcedzaj drobinek. Zaufaj mi, chcesz mieć je wszystkie w swoim przepisie!


Czy następuje utrata wilgoci?

Tak. Część płynu wyparowuje podczas gotowania, dlatego zawsze odmierzaj ilość brązowego masła po ugotowaniu. Jeśli w przepisie jest napisane "1/2 szklanki masła, roztopionego" lub "1/2 szklanki masła roztopionego", a Ty używasz masła zrumienionego, upewnij się, że masz 1/2 szklanki (8 łyżek) masła zrumienionego do przepisu. To może oznaczać, że musisz zrumienić 8 i 1/2 lub 9 łyżek masła lub, w zależności od przepisu, dodać łyżkę lub 2 mleka. Zobacz moje Ciasteczka Czekoladowe z Brązowym Masłem jako przykład.


3 Wskazówki dotyczące przyrumieniania masła

  1. Pokrój masło na kawałki: To obiecuje, że masło będzie gotować się równomiernie.
  2. Nie przestawaj mieszać: Ponownie, to zapewnia, że masło będzie gotować równomiernie.
  3. Użyj jasnego koloru patelni: Możemy zauważyć dokładnie, kiedy masło się zrumieniło (i zanim się przypali!), jeśli użyjemy jasnej patelni. Możesz użyć garnka, ale ja wolę patelnię. Na tych zdjęciach używam żeliwnej patelni Le Creuset, ale patelnia ze stali nierdzewnej lub jakakolwiek inna patelnia w jasnym kolorze też jest doskonała.

Zastępowanie brązowego masła

Możesz użyć brązowego masła w większości przepisów, które wymagają użycia roztopionego masła. Zobacz Czy występuje utrata wilgotności? powyżej. Jeśli przepis na wypieki wymaga użycia zmiękczonego masła, a Ty chcesz zastąpić je brązowym, upewnij się, że najpierw ostygnie i zestali się. Jest prawdopodobne, że przepis na wypieki wymaga kremowania masła i cukru razem, a nie można kremować roztopionego brązowego masła. Zobacz Ciasteczka czekoladowe z brązowym masłem jako przykład.


Więcej zastosowań dla zrumienionego masła

  1. Ciasteczka czekoladowe z brązowym masłem
  2. Ciasteczka cukrowe z brązowym masłem
  3. Ciasto bananowe
  4. Ciasteczka owsiane z brązowym masłem z dyni
  5. Ciasto brzoskwiniowe Bundt Cake
  6. Ciasteczka jabłkowe
  7. Używaj jako dip do chleba, homara, krabów lub krewetek.
  8. Polej popcorn, makaron, gotowane warzywa lub ziemniaki.
  9. Dodaj kilka łyżek stołowych do puree ziemniaczanego, sosu lub zupy.
  10. Jedz łyżką. Żartuję! (A może ja?)

Mam nadzieję, że ten poradnik okazał się dla Ciebie pomocny!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Jak przyrumienić masło

5 z 5 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 1 minuta
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 10 minut
  • Wydajność: 1/2 filiżanki
  • Kategoria: Polewa
  • Sposób przygotowania: Gotowanie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Brązowe masło to roztopione masło o orzechowym i wyrazistym smaku, który uzyskuje się dzięki delikatnemu gotowaniu. Możesz użyć tego jednoskładnikowego cudu jako sosu lub składnika w nieskończonej ilości słodkich lub pikantnych przepisów. Przeczytaj powyższe wskazówki dotyczące sukcesu i uwagi do przepisu przed rozpoczęciem.


Składniki

  • 1/2 filiżanki(115g) masła, pokrojonego na kawałki wielkości 1 łyżki stołowej*.

Instrukcje

  1. Smażenie masła jest dość szybkie, więc nie zostawiaj pieca bez nadzoru. Przygotuj żaroodporną miskę obok pieca, gotową do kroku 3.
  2. Umieść kawałki masła na jasnej patelni na średnim ogniu. Średnie ciepło zapewnia równomierne gotowanie masła, co jest ważnym czynnikiem w tym procesie. Mieszaj masło przez cały czas, aby utrzymać je w ruchu. Po roztopieniu, masło zacznie się pienić i skwierczeć na krawędziach. Nie przestawaj mieszać. Za około 5-8 minut od momentu rozpoczęcia (w zależności od ilości użytego masła), masło stanie się złotobrązowe. Część piany zniknie, a mleczna masa na dnie patelni stanie się brązowa. Zapach będzie intensywnie maślany i orzechowy.
  3. Natychmiast zdejmij patelnię z ognia i przelej masło do żaroodpornej miski, aby zatrzymać proces gotowania. Jeśli pozostawisz je na gorącej patelni, masło spali się.
  4. Użyj według uznania.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Brązowe masło można przygotować z wyprzedzeniem. Ponieważ masło jest stałe w temperaturze pokojowej, zrumienione masło zestali się. Przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy. Roztopić lub doprowadzić do temperatury pokojowej przed użyciem w przepisie.
  2. Wymieniłam 1/2 filiżanki masła, ale możesz użyć jakkolwiek dużo masła, do którego wzywa Twój przepis. Nigdy polecać browning nad 1 filiżanką masło przy czas chyba że ty mieć bardzo dużą patelnię. Użyj solonego lub niesolonego masła, w zależności od tego, do czego wzywa Twój przepis. Jeśli używasz brązowego masła jako sosu lub dipu, polecam masło solone. Poza tym, użyj takiego masła, jakiego wymaga przepis. Wszystkie moje przepisy na wypieki wymagają masła niesolonego, ponieważ dodajesz sól w przepisie.

Słowa kluczowe: masło

Related Recipes

  • Ciasteczka cukrowe z brązowym masłem
  • Ciasto bananowe z kremowym serowym lukrem z brązowego masła
  • Ciasteczka czekoladowe z brązowym masłem
  • Brązowe Masło Pekan Pie Bars