Wtorek, 14 maja 2024
Przejdź do przepisu
Pozwól, że nauczę cię, jak
zrobić brązowe masło. Brązowe masło to roztopione masło o orzechowym i wyrazistym smaku, który uzyskuje się dzięki delikatnemu gotowaniu na kuchence. Możesz użyć tego jednoskładnikowego cudu jako sosu lub składnika w nieskończonej ilości słodkich lub pikantnych przepisów.Ok, w końcu to robię. Oto szczegółowy tutorial, który nauczy Cię, jak zrobić brązowe masło!
Brązowe masło (buerre noisette) jest klasyczną francuską podstawą w kuchni. Jest to roztopione masło z przyspieszonym smakiem uzyskanym dzięki delikatnemu gotowaniu. Jest to cud jednego składnika, który znacznie ulepsza każde danie lub przepis, w którym jest używane. W mniej niż 10 minut, masło skwierczy, pieni się i delikatnie gotuje się w orzechowy i karmelizowany smak składnik, który można użyć jako sos do makaronu, mięsa lub warzyw lub w przepisach deserowych, takich jak ciasteczka z brązowym masłem, jabłkowe blondies z brązowym masłem i ciasto z brązowym masłem.
Ze względu na swoją wszechstronność (i dlatego, że jest tak pyszne!), przyrumienianie masła jest prostą kuchenną umiejętnością, którą każdy może i powinien
opanować. Pozwól, że ci pokażę, jak to zrobić.Oto przedmioty, których potrzebujesz:
Brązowienie masła jest dość szybkie. Umieść kawałki masła na jasnej patelni. Włącz średni stopień grzania. Średni ogień zapewnia, że masło gotuje się równomiernie, co jest ważnym czynnikiem w sukcesie tego łatwego procesu. Rozpocznij mieszanie, aby poruszać masłem w miarę jego topnienia. Po roztopieniu, masło zacznie się pienić i skwierczeć na krawędziach. Nie przestawaj mieszać. Za około 5-8 minut od momentu rozpoczęcia (w zależności od ilości użytego masła), masło stanie się złotobrązowe. Piana lekko opadnie, a mleczne cząstki stałe na dnie patelni przypieką się. Zapach będzie intensywnie maślany, orzechowy i bogaty.
Między brązowym masłem a spalonym jest tylko kilka sekund, więc przez cały czas obserwuj kuchenkę. Nie odchodź i nie przestawaj mieszać! Gdy piana zacznie się rozpuszczać i zauważysz, że plamki na dnie patelni zbrązowiały, natychmiast zdejmij patelnię z ognia i przelej masło do żaroodpornej miski, aby zatrzymać proces gotowania. Pozostawienie masła na gorącej patelni spowoduje jego przypalenie. Spalone masło jest gorzkie i nieapetyczne, daleko mu do dekadenckiego zrumienionego masła.
Brązowe plamki w brunatnym maśle to przypieczone cząstki stałe mleka. To właśnie z nich pochodzi większość smaku, więc upewnij się, że zgarnąłeś je z patelni razem z płynnym masłem. Nie odcedzaj drobinek. Zaufaj mi, chcesz mieć je wszystkie w swoim przepisie!
Tak. Część płynu wyparowuje podczas gotowania, dlatego zawsze odmierzaj ilość brązowego masła po ugotowaniu. Jeśli w przepisie jest napisane "1/2 szklanki masła, roztopionego" lub "1/2 szklanki masła roztopionego", a Ty używasz masła zrumienionego, upewnij się, że masz 1/2 szklanki (8 łyżek) masła zrumienionego do przepisu. To może oznaczać, że musisz zrumienić 8 i 1/2 lub 9 łyżek masła lub, w zależności od przepisu, dodać łyżkę lub 2 mleka. Zobacz moje Ciasteczka Czekoladowe z Brązowym Masłem jako przykład.
Możesz użyć brązowego masła w większości przepisów, które wymagają użycia roztopionego masła. Zobacz Czy występuje utrata wilgotności? powyżej. Jeśli przepis na wypieki wymaga użycia zmiękczonego masła, a Ty chcesz zastąpić je brązowym, upewnij się, że najpierw ostygnie i zestali się. Jest prawdopodobne, że przepis na wypieki wymaga kremowania masła i cukru razem, a nie można kremować roztopionego brązowego masła. Zobacz Ciasteczka czekoladowe z brązowym masłem jako przykład.
Mam nadzieję, że ten poradnik okazał się dla Ciebie pomocny!
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychBrązowe masło to roztopione masło o orzechowym i wyrazistym smaku, który uzyskuje się dzięki delikatnemu gotowaniu. Możesz użyć tego jednoskładnikowego cudu jako sosu lub składnika w nieskończonej ilości słodkich lub pikantnych przepisów. Przeczytaj powyższe wskazówki dotyczące sukcesu i uwagi do przepisu przed rozpoczęciem.
Słowa kluczowe: masło