Wtorek, 14 maja 2024

Idealne śniadanie dietetyczne: Muesli, mleko, brzoskwinie w puszce i jogurt.

22 września 2020

Muesli z mlekiem, brzoskwiniami w puszce i jogurtem - to poranna mantra, która może utrzymać Twoją rozszerzającą się talię w ryzach!

Eksperci z Uniwersytetu w Nottingham sugerują, że niski IG śniadanie z sokiem jabłkowym pomaga organizmowi rozkładać tłuszcze lepiej niż wysoki indeks glikemiczny zaczyna się od dnia słodkich płatków i białego tosta, donosi The Daily Express.

Naukowcy odkryli, że rodzaj żywności, którą spożywasz przed ćwiczeniami, może mieć bezpośredni wpływ na Twoje zdrowie.

Studium prowadzone przez dr Emmę Stevenson przyglądało się młodym kobietom po jednej nocy postu. W jednym z okresów badań otrzymywały one śniadanie z jedzeniem, o którym wiadomo, że powoduje duży wzrost poziomu glukozy we krwi - te z wysokim IG, w tym płatki kukurydziane i mleko, biały chleb i dżemy oraz gazowany, słodki napój. W innym okresie łamały się na żywności o niskim IG, chociaż oba śniadania miały taką samą ilość kalorii, węglowodanów, tłuszczu i białka. Niski IG śniadanie było muesli, mleko, brzoskwinie w puszce, jogurt i sok jabłkowy. Trzy godziny po jedzeniu kobiety przez godzinę chodziły na bieżni. Następnie podano lunch - taki sam w obu okresach badań. Przez cały dzień pobierano próbki krwi oraz próbki wydychanego powietrza. Na podstawie analiz naukowcy stwierdzili, że poziom glukozy we krwi był wyższy po wysokim IG śniadanie niż niski i powrócił do normy, zanim kobiety zaczęły ćwiczyć. Jednakże, wolne od osocza kwasy tłuszczowe (FFA) - które pokazują ilość tłuszczu zużytego na energię - zaczęły rosnąć dwie godziny po niskim IG śniadaniu, jak stwierdzili naukowcy. Ćwiczenia fizyczne doprowadziły następnie do gwałtownego wzrostu FFA w obu grupach - ale w grupie o niskim IG stężenie było wyższe. Po lunchu stężenie FFA było takie samo w obu grupach, ale ogólne utlenianie tłuszczu było wyższe w grupie o niskim IG niż w grupie o wysokim IG. Dr Stevenson powiedział: "Stwierdziliśmy, że spożycie śniadania o niskim indeksie glikemicznym zwiększa utlenianie tłuszczu zarówno w spoczynku, jak i podczas kolejnych ćwiczeń. Śniadanie o niskim indeksie glikemicznym miało również wpływ na apetyt, a osoby badane czuły się pełniejsze przez dłuższy czas po spożyciu tego typu żywności".