Poniedziałek, 13 maja 2024

Dieta o niskiej zawartości witamin A i C może zwiększać ryzyko astmy

20 października 2020

Jak wynika z nowych badań, dieta o niskiej zawartości witamin A i C może zwiększyć ryzyko astmy.

Zespół kierowany przez Uniwersytet w Nottingham dokonał przeglądu 40 badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich 30 lat i stwierdził, że osoby z niskim spożyciem witaminy C miały 12% zwiększone ryzyko astmy, jak donosi dziennik Thorax.

Zespół stwierdził, że w przypadku witaminy A zwiększone ryzyko było mniej wyraźne, ale nadal istniało znaczące skojarzenie.

Aby dojść do wniosku, naukowcy przeanalizowali odpowiednie raporty dotyczące zarówno dzieci jak i dorosłych, publikowane od 1980 roku. Nie znaleźli żadnego związku dla witaminy E, ale powiedział, że skojarzenia dla A i C były znaczące. Stwierdzili oni, że niski poziom witaminy C - występującej w owocach i warzywach - zwiększył ryzyko astmy o 12 procent. Nie byli w stanie podać dokładnej ilości witaminy A - występującej w serach, jajach i tłustych rybach - ale zauważyli, że osoby z ciężką astmą spożywały średnio połowę zalecanej dawki tej witaminy. "Nasze wyniki wskazują, że niski poziom spożycia witaminy C i w mniejszym stopniu witaminy A są konsekwentnie związane z ryzykiem astmy w stopniu, który, jeśli przyczynowy, byłoby wystarczające, aby być klinicznie istotne", BBC cytowany wiodący badacz dr Jo Leonardi-Bee, jak mówi.