Wtorek, 14 maja 2024

Ciasteczka z morelą i serem kremowym na odciski palców

21 kwietnia 2022

Przejdź do przepisu

Te morelowe ciasteczka z serkiem kremowym

w stylu miniaturki zawierają serek kremowy w cieście, dzięki czemu są wyjątkowo delikatne i miękkie. Ciastka są aromatyzowane ekstraktem z migdałów i orzeźwiającą skórką cytrynową, obtoczone w migdałach dla uzyskania chrupiącej skórki i wypełnione dżemem morelowym lub konfiturą. Pyszne są również truskawki, brzoskwinie i maliny!

Opowiedz mi o tych morelowych ciasteczkach serowych

  • Tekstura: Czy próbowałeś już kiedyś cytrynowych ciasteczek z ricottą? Te morelowe ciasteczka z serkiem kremowym mają podobną, rozpływającą się w ustach konsystencję z dodatkowym dżemowym nadzieniem. Gdyby ciasto z serkiem kremowym miało postać ciasteczka, byłoby to właśnie to. Migdały dodają trochę chrupkości, więc jeśli masz ochotę na mały kontrast teksturowy - nie pomijaj ich.
  • Smak: Kiedy po raz pierwszy testowałam ten przepis, ciasto na ciasteczka było zwykłe. Jest słodkie z odrobiną pikanterii, ale zyskało na smaku. W kolejnej partii testowej dodałam skórkę z cytryny, aby nadać ciasteczkom świeżości, oraz ekstrakt migdałowy - oba te składniki pięknie komponują się z morelowym środkiem. Jeśli lubisz miękkie i owocowe ciasteczka, z pewnością z przyjemnością w nie zagryziesz!
  • Łatwość: Mieszanie ciasta na ciasteczka jest dość proste, ale ich złożenie wymaga nieco więcej wysiłku - utoczenia kulek z ciasta, obtoczenia w migdałach, zrobienia odcisku kciuka i wypełnienia dżemem. Nie spiesz się i nie rób tego w pośpiechu.
  • Czas: Odłóż wystarczająco dużo czasu, aby schłodzić ciasto na ciasteczka. Do ciasta używamy wystarczającej ilości serka śmietankowego, aby uzyskać wyjątkowo delikatne ciasteczka, ale tworzy on również bardzo lepkie, kremowe ciasto. Takie ciasto potrzebuje czasu w lodówce, aby odpowiednio zgęstnieć przed formowaniem i pieczeniem. Gdy będziesz czekać - i jeśli będziesz potrzebować więcej ciasteczek - upiecz kilka ciasteczek bez schładzania, takich jak te chrupiące ciasteczka koronkowe.

Przegląd: Jak zrobić morelowe ciasteczka z kremem serowym?

Poniżej znajduje się pełny przepis do wydrukowania, ale zanim zaczniesz, przejdźmy przez przepis, abyś zrozumiał każdy krok.

  1. Zrób ciasto na ciasteczka. To całkiem proste ciasto na ciasteczka, ale zawiera dodatek kremowego serka śmietankowego. W kroku 2 poniżej, przed dodaniem cukru, należy dokładnie wymieszać serek śmietankowy z masłem. Mają one różną konsystencję - serek śmietankowy jest dużo bardziej miękki niż masło. Moja rada polega na ubiciu serka śmietankowego w mikserze do uzyskania bardzo miękkiej i gładkiej konsystencji. Następnie dodaj zmiękczone masło i ubijaj aż do połączenia.
  2. Schłodzić ciasto na ciasteczka. Po połączeniu mokrych i suchych składników, jak opisano w przepisie poniżej, koniecznie pozostaw ciasto do zastygnięcia w lodówce.
  3. Uformuj z ciasta kulki. Odmierz 1 łyżkę schłodzonego ciasta na jedno ciasteczko i uformuj z niego kulki. Nawet po schłodzeniu, ciasto jest lepkie. W trakcie pracy warto lekko oprószyć ręce mąką lub cukrem pudrem - ale tylko wtedy, gdy ciasto wydaje się mokre. Każdą kulkę ciasta obtocz w pokrojonych migdałach - jest to opcjonalny dodatek, ale chrupkość jest przepyszna. W każdej obtoczonej kulce zrób wgłębienie i wypełnij je dżemem lub konfiturą. Mój sposób na ciasteczka w kształcie kciuka? Użyj końcówki gumowej szpatułki lub drewnianej łyżki. Możesz zobaczyć, jak to robię w moim przepisie na ciasteczka z karmelowym jabłkiem w przyprawach. Oczywiście możesz użyć kciuka, ale ten sposób nie jest tak niechlujny.
  4. Upiecz, a następnie ostudź ciasteczka.
  5. Posyp cukrem pudrem. Opcjonalnie, ale śnieżne wykończenie jest zawsze ładne.

Inne smaki:

Jeśli nie przepadasz za migdałami i morelą, oto kilka innych propozycji:

  • Truskawki z orzechami pekan: Pomiń ekstrakt migdałowy i skórkę cytrynową. Obtocz w drobno posiekanych pekanach i wypełnij dżemem truskawkowym.
  • Jeżynowy migdał: Zamień dżem morelowy lub konfiturę na dżem jeżynowy lub konfiturę.
  • Jabłkowe Masło Orzechowe: Pomiń ekstrakt migdałowy i skórkę cytrynową. Obtocz w drobno posiekanych orzechach włoskich i wypełnij masłem jabłkowym.
  • Jagoda: Zamień dżem lub konfiturę morelową na jagodową. (Jeśli potrzebujesz rekomendacji, bardzo lubię konfitury z dzikich jagód Bonne Maman).

Więcej ulubionych ciasteczek miniaturek

  • Czekoladowe miętowe ciasteczka
  • Miniaturki z dżemem z masła orzechowego
  • Karmelowe jabłko z przyprawami korzennymi
  • Malinowo-migdałowe miniaturki (w stylu Shortbread)
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisków palców ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczka z morelą

4,9 z 17 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny (w tym schładzanie)
  • Wydajność: 40 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis:

Te morelowe ciasteczka z serkiem kremowym w kształcie miniaturki zawierają serek kremowy w cieście, dzięki czemu są wyjątkowo delikatne i miękkie. Ciastka są aromatyzowane ekstraktem z migdałów i orzeźwiającą skórką cytrynową, obtoczone w migdałach dla uzyskania chrupiącej skórki i wypełnione dżemem morelowym.


Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki (313 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 6 uncji(170g) blok pełnotłustego sera śmietankowego, zmiękczony do temperatury pokojowej
  • 1/2 szklanki (1 kostka; 115 g) niesolone masło, zmiękczone do temperatury pokojowej
  • 1 filiżanka(200g) cukru granulowanego
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt migdałowy

Rozwałkowanie i nadzienie

  • 6-7 łyżek stołowych(120-140 g) dżemu morelowego lub konfitury*.
  • opcjonalnie: 3/4 szklanki (95g) migdałów w plasterkach
  • opcjonalnie: 3 łyżki stołowe (23g) cukru pudru do posypania

Instrukcje

  1. W średniej misce ubij mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić.
  2. W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub robota kuchennego z łopatką, ubij serek śmietankowy na średnich obrotach, aż będzie gładki i kremowy. Dodać masło i ubijać do połączenia składników, w razie potrzeby zeskrobując boki i dno miski. Dodać cukier granulowany i ubijać na średnich obrotach do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji, około 2 minut. Dodać jajko, skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy, a następnie ubijać na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty. Zeskrobać boki i dno miski, a następnie ponownie ubić do połączenia składników.
  3. Dodaj mieszankę mąki do mokrych składników i ubijaj na niskich obrotach do połączenia. Ciasto będzie bardzo kremowe, lepkie i miękkie. Przykryć i schłodzić ciasto przez co najmniej 3 godziny (i do 4 dni) w lodówce.
  4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki i uformować kulki, po 1 łyżce stołowej każda. W trakcie wałkowania ciasto staje się lepkie, więc podczas pracy możesz lekko oprószyć ręce mąką lub cukrem pudrem. Każdą kulkę obtocz w pokrojonych migdałach. Ułóż je w odległości 3 cali od siebie na blasze do pieczenia. Na środku każdej kulki ciasta zrób wgłębienie kciukiem lub dolną częścią gumowej szpatułki albo drewnianej łyżki. Łyżeczką nakładać po 1/2 łyżeczki dżemu/konfitury do każdego wgłębienia. *Ciastka te mają tendencję do rozchodzenia się, zwłaszcza jeśli ciasto leżało i było traktowane wystarczająco długo przed pieczeniem. Pomaga w tym umieszczenie uformowanych miniaturek w lodówce na 10 minut przed pieczeniem. Możesz umieścić całą blachę w lodówce, a następnie wstawić ją do piekarnika, aby się upiekła.
  6. Piecz przez 14-15 minut lub do lekkiego zrumienienia po bokach. Dżem nie będzie wyglądał na całkowicie zastygnięty, ale zastygnie, gdy ciastka ostygną.
  7. Wyjąć z piekarnika. Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na druciany stojak, aby całkowicie ostygły.
  8. Po ostygnięciu posypać ciasteczka cukrem pudrem. Cukier zazwyczaj rozpływa się w środku dżemu, ale pozostaje na brzegach ciasteczek.
  9. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Przygotować ciasto na ciasteczka i schłodzić je w lodówce do 4 dni (patrz krok 3). Możesz również zamrozić nie upieczone kulki ciasta na ciasteczka na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj je przez noc w lodówce, a następnie obtocz w migdałach, zrób w każdej z nich wgłębienie i przed pieczeniem napełnij dżemem. Upieczone ciasteczka z nadzieniem z dżemu, z posypką z cukru pudru lub bez, dobrze zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, a przed podaniem, jeśli chcesz, doprowadź do temperatury pokojowej.
  2. Serek śmietankowy: Użyj 2/3 8-uncjowego bloku pełnotłustego sera śmietankowego. Nie używaj serka śmietankowego do smarowania ani bitej śmietany. Nie używaj też całego bloku - to za dużo i ciasteczka będą się nadmiernie rozlewać. Jeśli używasz sera o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowego, pamiętaj, że ciasteczka będą miały inną konsystencję. Nie będą tak bogate i mogą się bardziej rozsypywać. Zalecam użycie pełnego tłuszczu.
  3. Dżem: Użyj dowolnego dżemu, galaretki lub konfitury, które lubisz. Morela i brzoskwinia to dwie ulubione konfitury z tego ciasta. Ja zazwyczaj używam konfitury morelowej Bonne Maman.
  4. Skórka z cytryny, ekstrakt migdałowy i pokrojone migdały: Możesz pominąć skórkę z cytryny lub zastąpić ją skórką pomarańczową. Możesz pominąć ekstrakt migdałowy. Nie ma potrzeby zastępowania go czymkolwiek, ale możesz zastąpić go 1 łyżeczką soku z cytryny, jeśli chcesz. Obtaczanie w pokrojonych migdałach jest opcjonalne. Do obtaczania najlepiej nadają się migdały w plasterkach, ponieważ są płaskie. Możesz je pominąć lub zastąpić posiekanymi migdałami, orzechami pekan lub orzechami laskowymi.

Słowa kluczowe: ciasteczka miniaturki, morele, serek śmietankowy

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka cukrowe z serkiem śmietankowym
  • Ciasteczka Red Velvet nadziewane serem śmietankowym
  • Ciasteczka cytrynowe z ricottą
  • Ciasteczka z malinami i migdałami