Wtorek, 14 maja 2024

Chleb jabłkowo-cynamonowy

23 września 2021

Przejdź do przepisu

Ten jabłkowo-cynamonowy chleb

jest maślanie wilgotny i ciastowaty, z mnóstwem jabłek w każdej kromce. Ważnym krokiem jest obtoczenie soczystych jabłek w brązowym cukrze i cynamonie przed ułożeniem warstw i zawirowaniem w bochenku. Ułożenie bochenka w ten sposób dodaje kieszonki słodkich cynamonowych zawirowań i sprawia, że ciasto jest lekkie. Jabłka z brązowym cukrem mają tak dużo smaku, że naprawdę nie potrzebujesz lukru ani polewy z okruchów. Jeśli jednak chcesz spróbować któregoś z nich, polecam kruszonkę z chleba brzoskwiniowego i lukier z brązowego cukru z tych pączków dyniowych. Bez względu na to, jak go podasz, ten szybki chleb stanie się podstawą w Twojej kuchni. 1 bochenek znika SZYBKO!

Pozwól, że nauczę Cię, jak przygotować Twój następny ulubiony przepis. Przeprowadzę Cię przez to, czego możesz się spodziewać, zanim wyjaśnię Ci moje próby i trudności związane z testowaniem przepisu. (Wszystko to jest tego warte!)


Jabłkowo-Cynamonowy Szybki Chleb Szczegóły

  • Smak: Gwiazdami tego przepisu na szybki chleb są, jak zgadłeś, cynamon i jabłka. Miękisz tego chleba smakuje jak maślane ciasto korzenne z cynamonem i gałką muszkatołową, więc nawet bez jabłek uzyskasz intensywny smak. Wrzuć jabłka do brązowego cukru i więcej cynamonu przed ułożeniem ich w bochenku. Jabłka posypane brązowym cukrem dodają słodkich, korzennych i wilgotnych smaków w całym bochenku, tak jakbyśmy zajadali się jabłkowo-cynamonową babką. (Jeśli masz czas i ochotę na wyzwanie, ten przepis jest obowiązkowy!).
  • Tekstura: Próbowaliście kiedyś tego chleba z muffinami jagodowymi? Konsystencja dzisiejszego jabłkowo-cynamonowego chleba jest podobna - jest miękki i wilgotny, ale na tyle mocny, że można utrzymać kromkę ręką podczas gryzienia. A dzięki temu, że płyn z jabłek z brązowym cukrem przesącza się na boki, brzegi chleba pięknie chrupią w piekarniku. (Wierzch bochenka pozostaje dość miękki).
  • Łatwość: Ten przepis na chleb jabłkowy składa się z podstawowych składników do pieczenia, takich jak masło, cukier, mąka i jajka. Sos jabłkowy jest prawdopodobnie jedynym "specjalnym" składnikiem, ale jeśli go nie masz, kwaśna śmietana może być dobrym zamiennikiem. Podobnie jak w przypadku chleba bananowego, podstawą jest kremowe masło + cukier, więc elektryczny mikser z pewnością się przyda. Ogólnie rzecz biorąc, jest to łatwy przepis na jesienne wypieki, z którym poradzą sobie piekarze na każdym poziomie zaawansowania.

Zobacz całą moją kolekcję jesiennych przepisów na wypieki.

Dlaczego ten przepis na chleb jabłkowo-cynamonowy działa

Sprawa wygląda tak. Moje bochenki dostały sporo pracy ostatnio, ponieważ przetestowałem niezliczoną ilość przepisów na szybki chleb z jabłkami. Kiedy po raz pierwszy wyobraziłam sobie ten przepis, wyobraziłam sobie chleb z cydrem jabłkowym - brzmi dobrze, prawda - prawie jak pączki z cydrem jabłkowym pieczone w bochenku. Zmniejszyłam ilość cydru jabłkowego i dodałam do ciasta rozdrobnione jabłka. Bochenek był dobry, ale skończyło się na tym, że smakował dokładnie jak chleb z przyprawami dożynkowymi. Dodałam więcej przypraw, użyłam więcej cydru jabłkowego, ale zamknęłam książkę na moich wysiłkach, ponieważ smak jabłek i cydru jabłkowego był delikatny. Czując się zdeterminowana, spróbowałam ponownie, wykorzystując jako podstawę chleba śmietanę z masłem i cukrem. Ciasto bochenkowe z wiórkami czekoladowymi było moim punktem wyjścia i zamieniłam wiórki czekoladowe na cynamonowe jabłka. Niestety, bochenek był przysadzisty, blady i mokry.

Chcąc się poddać - czy ty to w ogóle jeszcze czytasz? - spróbowałam jeszcze raz. Zapomnij o determinacji, w tym momencie byłam po prostu uparta, ale możemy to nazwać silną wolą. Zmniejszyłam ilość masła, dodałam trochę sody oczyszczonej dla koloru i podbicia, dodałam więcej jabłek, wrzuciłam je do brązowego cukru, zamknęłam piekarnik i skrzyżowałam palce.

UDAŁO SIĘ! Więc około 14 bochenków i 200 słów później, oto jesteśmy. Przepis okazał się być skrzyżowaniem wspomnianego wyżej ciasta czekoladowego z chlebem muffinkowym z jagodami. Jest przetestowany i dopracowany, a rezultaty smakowe i pyszne. I z pewnością przemawia za tym fakt, że po długiej podróży, jaką przebył ten chleb, mam ochotę robić go wielokrotnie!


Przegląd: Jak zrobić chleb jabłkowo-cynamonowy

Pozwól, że pokażę Ci, jak zrobić ten jabłkowy chleb cynamonowy. Pomimo powyższej sagi, jest to naprawdę łatwy przepis. Po pierwsze, posiekaj 1-2 obrane jabłka na kawałki o wielkości 1/2 cala, a następnie wrzuć je do brązowego cukru i cynamonu. Zrób ten krok jako pierwszy, aby jabłka miały czas na wchłonięcie niektórych smaków brązowego cukru i cynamonu. Wkrótce ułożymy je w warstwach i zawiniemy do bochenka.

Naprawdę chcę Ci pokazać dwa następne zdjęcia, żebyś się nie denerwował, kiedy przyjdzie Twoja kolej na pieczenie chleba. Po lewej stronie widać, że ciasto wygląda na zsiadłe. Jest to normalne i spodziewane

. W tym momencie próbujesz połączyć masło śmietankowe + cukier z jajkami, sosem jabłkowym i ekstraktem waniliowym. Nawet jeśli wszystkie są doprowadzone do temperatury pokojowej, te mokre składniki mają różną konsystencję. Kiedy dodasz suche składniki i zaczniesz mieszać z mlekiem, ciasto się połączy. Nie bój się!

Dlaczego układać jabłka warstwami i wirować?

Zamiast wkładać owoce bezpośrednio do ciasta, ułóż je warstwami i zawiń w bochenku. Ten sam krok wykonujemy w chlebie brzoskwiniowym i jest kilka powodów dlaczego. (1) Robiąc to, otrzymasz kieszonki ze słodkim cynamonowym i jabłkowym zawijasem wewnątrz cynamonowego chleba z przyprawami. (2) Masz również szansę na wprowadzenie do chleba brązowego cukru. Kiedy używałeś brązowego cukru jako podstawy chleba (śmietana z masłem), bochenek miał cięższą konsystencję. I (3) testowy bochenek zrobiony z jabłkami bezpośrednio włożonymi do ciasta był dość mokry (nie tylko wilgotny).

To prawie tak, jakbyśmy robili szybki chleb z cynamonowymi wiśniami, ale dzisiejszy przepis ma piękną maślaną bazę! Jeśli wolicie zrobić muffiny, skorzystajcie z mojego przepisu na jabłkowo-cynamonowe muffiny, bo jest dość podobny. (Trudno byłoby zawirować jabłka w tak ciasnej przestrzeni!)

I jeszcze jedna rada, zanim zaczniesz:

Jakie są najlepsze jabłka do pieczenia?

Jędrniejsze jabłka są idealne do pieczenia, więc unikaj miękkich, mączystych i mięsistych jabłek. Jeśli pieczesz przepis, który wymaga użycia wielu jabłek, taki jak szarlotka lub szarlotka z kruszonką, użyj mieszanki jabłek cierpkich i słodkich. Ten jabłkowy chlebek cynamonowy potrzebuje tylko 1 lub 2 jabłek, więc możesz użyć zarówno cierpkich, jak i słodkich. Ja używam Granny Smith, ponieważ ich smak i konsystencja są najlepsze do pieczenia. Uwielbiam też słodkie jabłka, takie jak Honeycrisp, Fuji czy Pink Lady.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Szybki chlebek jabłkowo-cynamonowy

5 z 7 opinii
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 70 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny, 45 minut (w tym chłodzenie)
  • Wydajność: 1 bochenek
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ten jabłkowo-cynamonowy chleb jest maślany, wilgotny i kruchy, z mnóstwem jabłek nakrapianych w każdej kromce. Do tego chleba możesz użyć zarówno cierpkich jak i słodkich jabłek, ale unikaj miękkich i mięsistych. Możesz również przygotować z tego przepisu muffinki lub mini chlebki. Patrz uwagi do przepisu poniżej.


Składniki

Jabłka

  • 1 i 1/2 szklanki (165g) obranych i pokrojonych jabłek (kawałki 1/2 cala; potrzebujesz około 2 średnich jabłek)
  • 1/3 filiżanki (67g) pakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Ciasto

  • 1 i 3/4 szklanki (219g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 1/2 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/2 szklanki(115g; 1 kostka) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 filiżanki(150g) cukier granulowany
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/3 filiżanki(80g) niesłodzony sos jabłkowy, w temperaturze pokojowej*
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka pełnego, o temperaturze pokojowej

Instrukcje

  1. Ustawić stojak w piekarniku w trzeciej dolnej pozycji (tuż poniżej środka) i rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Posmaruj bochenek o wymiarach 9×5 cali sprayem zapobiegającym przywieraniu.
  2. Jabłka: Wymieszaj razem jabłka, brązowy cukier i cynamon. Odłóż na bok.
  3. Ciasto: Ubij mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól razem w dużej misce. Odstaw na bok. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij masło i cukier granulowany razem na wysokich obrotach, aż będą gładkie i kremowe, około 2 minuty. Dodaj jajka, a następnie ubijaj na średnich obrotach do połączenia. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Dodaj sos jabłkowy i ekstrakt waniliowy, ubijaj na średnich obrotach, aż do połączenia. Mieszanina będzie wyglądała na zbitą i zsiadłą - jest to normalne i oczekiwane. Wlać suche składniki do mokrych składników, włączyć mikser na niską prędkość i przy pracującym mikserze, powoli wlewać mleko. Ubijać tylko do połączenia i nie przesadzić z ilością. Być może będziesz musiał ubijać wszystko ręcznie, aby upewnić się, że na dnie miski nie ma grudek. Ciasto będzie lepkie i lekko gęste. Będziesz mieć około 3 filiżanek ciasta.
  4. Wlej i rozprowadź około 1/2 ciasta na dnie przygotowanej bochenkownicy. Na wierzchu równomiernie rozłóż jabłka i ewentualne soki z cynamonu/brązowego cukru, które pozostały w misce. Wylej i rozprowadź pozostałe ciasto na wierzchu, upewniając się, że wyskrobałeś każdą ostatnią kroplę ciasta. Używając noża, zawiruj ciasto na środku bochenka.
  5. Piecz przez 60-75 minut, luźno przykrywając chleb folią aluminiową po 30 minutach, aby zapobiec zbytniemu zbrązowieniu wierzchu i boków. To jest duży, ciężki bochenek, więc jeśli Twój chleb zajmie Ci więcej czasu, to jest to całkowicie w porządku. Wykałaczka włożona w środek bochenka wyjdzie czysta, gdy chleb będzie gotowy. Zacznij sprawdzać po 60 minutach. Mój trwa 70 minut. Wyjmij z piekarnika i pozwól chlebowi całkowicie ostygnąć w naczyniu ustawionym na drucianym stojaku.
  6. Po ostudzeniu lub prawie ostudzeniu, pokrój na kromki i podawaj. (Chleb rozpada się, jeśli próbujesz go kroić, gdy jest ciepły).
  7. Przykryj i przechowuj chleb w temperaturze pokojowej do 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Upieczony i ostudzony bochenek zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce. Jeśli chcesz, doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem. Aby dowiedzieć się więcej szczegółów o tym, jak zamrozić szybkie chleby, zobacz mój post o nazwie Make-Ahead pieczenia.
  2. Jabłka: Ten jabłkowy chleb cynamonowy potrzebuje tylko 1 lub 2 jabłek, więc dobrze jest użyć cierpkich LUB słodkich. Unikaj miękkich, mięsistych jabłek. Używam Granny Smith, ponieważ ogólnie rzecz biorąc, jego smak i tekstura są najlepsze do pieczenia. Uwielbiam też słodkie jabłka w tym chlebie, takie jak Honeycrisp, Fuji czy Pink Lady.
  3. Sos jabłkowy: Jeśli nie masz niesłodzonego sosu jabłkowego, użyj takiej samej ilości zwykłego jogurtu lub kwaśnej śmietany.
  4. Muffiny: Użyj mojego przepisu na jabłkowo-cynamonowe muffiny. Przepis jest bardzo podobny do tego. Nie krępuj się zastąpić jogurt w tym przepisie z sosem jabłkowym. Jeśli kochasz gałkę muszkatołową, dodać 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej do tego ciasta, gdy dodasz cynamon.
  5. Mini Bochenki: Możesz użyć tego ciasta do zrobienia mini chlebków z jabłkami. Postępuj zgodnie z przepisem powyżej, jak napisano, dzieląc ciasto / brązowe jabłka z cukrem między mini bochenek patelni. Wymieszaj ciasto z jabłkami zgodnie z powyższymi instrukcjami. Czas pieczenia i wydajność zależy od wielkości foremek do mini chlebków. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe.

Słowa kluczowe: jabłkowy chleb cynamonowy

Przepisy powiązane

  • Karmelowe jabłko z cynamonem
  • Chleb dyniowy
  • Muffiny jabłkowo-cynamonowe
  • Korzenny chleb dożynkowy