Poniedziałek, 13 maja 2024

Cherry Crisp z burbonem

20 lutego 2022

Przejdź do przepisu

Aby pokazać wiśnie w pełnej krasie, każdego lata staram się przygotować przynajmniej jeden deser wiśniowy. Ciasto wiśniowe jest zazwyczaj moim ulubionym.

Ale w tym roku trudno było mi się zdecydować na deser wiśniowy, więc zapytałam Was w moim ostatnim poście testującym przepisy, który wolicie: (1) streusel-topped crisp lub (2) biscuit-topped cobbler. Wyniki były dość wyrównane, ale większość skłaniała się ku chrupiącym. Jest wiele miłości dla cobbler, ale nic nie może się równać z hałdami owsianego streusel. Herbatniki nigdy nie będą streusel.

Dziękuję za pomoc w tworzeniu treści na mojej stronie!

WIĘCEJ DESERÓW WIŚNIOWYCH

  • Ciasta z wiśniami
  • Domowe ciasto z wiśniami
  • Wiśniowy placek migdałowy

ZA PRZEPISEM

Chrupki wiśniowe są naprawdę proste, ale zapewniają imponujący smak i konsystencję. Oto dlaczego chrupki wiśniowe są takie proste:

  1. Nie trzeba się męczyć z ciastem: nie trzeba niczego wałkować, czekać aż się schłodzi, ani stresować się pękającym ciastem. To kolejny powód, dla którego uwielbiamy ciasto truskawkowe i jabłkowe!
  2. Potrzebujesz tylko 2 misek: 1 do owoców, 1 do polewy. Wymieszaj oba składniki osobno, a następnie ułóż warstwę w naczyniu i zapiecz.
  3. Nie musisz czekać, aż deser ostygnie przed jedzeniem. Podawaj, jedz, delektuj się na ciepło. A już na pewno z lodami waniliowymi.
  4. Szybko. W godzinę gotowe i na stole.

To, co może zająć Ci najwięcej czasu, to pestkowanie tych wiśni. Drylowanie czereśni to pestka. Zaoszczędzisz mnóstwo czasu i bólu głowy używając drylownicy do wiśni. Ja tylko wyciągam mój raz lub dwa razy w roku i zawsze, gdy czyszczę moją szufladę z gadżetami (oficjalna nazwa), zadaję sobie pytanie, czy naprawdę potrzebuję tej rzeczy? A potem przypominam sobie, jak kilka lat temu spędziłam 12 godzin na wydrylowaniu wiśni na 1 placek i zdałam sobie sprawę, że pestkownica do wiśni, choć używana tylko garstkę razy, jest LITERALNIE NAJLEPSZYM wynalazkiem. I zgadnijcie co? Jeśli chcesz tego wszystkiego uniknąć, użyj mrożonych wiśni. Zobacz moją notkę o zastępowaniu.

JAKIE WIŚNIE?

Użyj swojej ulubionej odmiany wiśni. Ja wybrałam mieszankę czereśni rainier i ciemnych słodkich czereśni. Możesz użyć samych czereśni lub czereśni ciemnych, a jeśli zdecydujesz się na czereśnie kwaśne, dodaj trochę więcej cukru. Zobacz moją uwagę na temat przepisu poniżej.

TO JEST DOKŁADNIE TO, CZEGO BRAKOWAŁO TWOIM WIŚNIOWYM DESEROM

Nie jestem zwolenniczką bourbona, ale wiem, że wiśnie i bourbon to dynamiczna para smakowa. Wrzuciłam odrobinę do nadzienia i kiedy spróbowałam pierwszej łyżeczki, wiedziałam dokładnie, czego brakowało wszystkim moim wiśniowym deserom. Bourbon. Nie potrzeba go dużo - tylko odrobinę. Ale te kilka łyżek stołowych będzie katapultować swoje cherry crisp z "wielki" do "jem cały ten cherry crisp i nie jestem dzielenia się."

Kiedy po raz pierwszy testowałem ten przepis, próbowałem zredukować bourbon przed użyciem w nadzieniu, ale stwierdziłem, że ten krok był niepotrzebny. Kiedy wypróbowałam przepis z prostym nalewem bourbonu prosto z butelki, było wspaniale. I oczywiście łatwiejsze, ponieważ oszczędza się jeden krok.

Nie poczujecie się podchmieleni po zjedzeniu jednej porcji, choć jestem pewna, że nie będziecie czuć się jak róże, jeśli zjecie cały deser. Podobnie jak w przypadku mojego bourbonowego słodkiego ciasta ziemniaczanego, można wyczuć, że jest w nim coś wyjątkowego, ale gorzałka nie przytłacza niczego innego.

KTÓRY BURBON?

Ponieważ bourbon jest używany w przepisie i potrzebujesz tylko kilka łyżek stołowych, nie ma potrzeby kupowania naprawdę wymyślnych rzeczy. Każdy bourbon średniej jakości jest świetny. Ja użyłem Jim Beam.

POLEWA STREUSEL

Do zrobienia polewy streusel nie potrzeba nic poza podstawami, więc nie tylko smakuje cudownie, ale jest też łatwa i wygodna. Potrzebujesz tych samych składników, których używamy do jabłkowego chrupania - brązowego cukru, płatków owsianych, masła, cynamonu i mąki. Ja dodałam pokrojone migdały, aby dodać trochę chrupkości, ale możesz je pominąć, aby uzyskać deser bez orzechów. Wahałam się, czy dodać cynamon, ale szybko się opamiętałam, ponieważ desery owsiane są niczym bez cynamonu, a cynamon sprawia, że wszystko smakuje jak wypieki babci. Tak więc, cynamon jest nienegocjowalny.

Polewa streusel jest tym, czego używam do jagodowego ciasta z kruszonką. Sztuczka z tą kruszonką -

aby się nie rozpuściła i nie straciła tekstury - polega na użyciu bardzo zimnego masła. Wymieszaj razem brązowy cukier, mąkę i cynamon, a następnie wkrój pokrojone w kostkę zimne masło. Dodaję płatki owsiane na końcu, ponieważ nie chcę, żeby się rozpadły, kiedy będę wcinać masło. Cały owies = więcej tekstury, której pożądamy.

A jeśli chcesz unowocześnioną wiśniową chrupkę z bourbonem, użyj brązowej maślanej polewy streusel z mojej jagodowej brzoskwiniowej chrupki. To jest obłędnie dobre. A jeśli chcesz bourbon cherry cobbler, połowę przepisu polewy, że używam do świeżego cobbler brzoskwinie. Również jest obłędnie dobry.

PS:

Do tego przepisu pasuje każdy rozmiar zbliżony do 9-calowego naczynia do pieczenia. Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Cherry Crisp Bourbon

4,5 z 11 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 10 minut
  • Czas gotowania: 45 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina
  • Yield: służy 8
  • Kategoria: Placki i chrupki
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ten maślany, bourbonowy placek wiśniowy łączy w sobie słodkie, ciemne wiśnie z dodatkiem bourbonu z brązowym cukrem, cynamonowym ciastem owsianym. Prażone migdały dodają chrupkości, a lody waniliowe kontrastują z ciepłym nadzieniem wiśniowym.


Składniki

  • 5 filiżanek przepołowionych, wydrylowanych wiśni*.
  • 1/2 szkl anki(100g) granulowanego cukru
  • 3 łyżki stoł owe(21g) skrobi kukurydzianej
  • 2-3 łyżki stołowe (30-45ml) bourbonu*
  • 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy

Polewa

  • 1/2 szklanki(100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukruw proszku
  • 6 łyżek stołowych (46g) mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki mielony cynamon
  • 6 ły żek stołowych(85g) niesolonego masła, bardzo zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 2/3 filiżanki (50g) pełnoziarnistych, staroświeckich płatków owsianych
  • opcjonalnie: garść pokrojonych migdałów

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Lekko natłuścić 9-calowe (lub podobnej wielkości) okrągłe lub kwadratowe naczynie do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszamy wszystkie składniki nadzienia, a następnie rozłożymy je w naczyniu do pieczenia.
  3. Przygotuj polewę: Ubij brązowy cukier, mąkę i cynamon razem w średniej misce. Cut w masło za pomocą noża do ciasta lub widelca, aż mieszanina jest krucha. Zobacz zdjęcie powyżej dla wizualizacji. Wmieszać płatki owsiane i migdały. Posypać nadzienie.
  4. Piec przez 40-45 minut, aż polewa będzie złotobrązowa, a soki owocowe będą bulgotać na brzegach. Wyjmij z piekarnika, przełóż na stojak i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, a następnie podawaj na ciepło. Można też podawać w temperaturze pokojowej lub na zimno.
  5. Resztki przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Pieczone chrupki zamraża się dobrze do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie podgrzej w piekarniku w temperaturze 350°F (177°C) przez 20 minut lub do momentu podgrzania. Nie radzę przygotowywać chrupek i przechowywać ich bez pieczenia w lodówce, ponieważ polewa zrobi się wilgotna. Możesz przygotować i złożyć chrupki w kroku 3 i zamrozić je na okres do 3 miesięcy. Pozostaw do rozmrożenia na noc w lodówce, a następnie kontynuuj krok 4.
  2. Narzędzia specjalne: Wyciskacz do wiśni | szklana miseczka do mieszania | wykrawacz do ciasta | ramekiny | naczynie do pieczenia.
  3. Czereśnie: Potrzebujesz około 1,5 funta czereśni. Możesz użyć dowolnej odmiany - ja używam kombinacji ciemnych, słodkich i deszczowych. Jeśli używasz kwaśnych wiśni, zwiększ ilość cukru do 3/4 w zależności od tego, jak słodkie lubisz. Możesz użyć mrożonych wiśni. Przed użyciem rozmroź je i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
  4. Bourbon: Nie jestem zbytnio koneserem bourbona. Ponieważ bourbon jest używany w przepisie i trzeba tylko kilka łyżek, nie ma potrzeby, aby kupić fantazyjne rzeczy. Ja użyłem Jim Beam. Testowałem przepis z 2 łyżkami stołowymi i 3 łyżkami stołowymi. Każda z tych ilości jest dobra. Jeśli wolisz pominąć alkohol, użyj zamiast niego 2 łyżek soku pomarańczowego lub 1 łyżki soku z cytryny.

Przepisy powiązane

  • Proste placki z ciasta wiśniowego
  • Kruchy truskawkowo-waniliowy
  • Słodkie ciasto wiśniowe z prażonymi migdałami
  • Proste ciasto z wiśniami