Poniedziałek, 13 maja 2024
Przejdź do przepisu
Aby pokazać wiśnie w pełnej krasie, każdego lata staram się przygotować przynajmniej jeden deser wiśniowy. Ciasto wiśniowe jest zazwyczaj moim ulubionym.
Ale w tym roku trudno było mi się zdecydować na deser wiśniowy, więc zapytałam Was w moim ostatnim poście testującym przepisy, który wolicie: (1) streusel-topped crisp lub (2) biscuit-topped cobbler. Wyniki były dość wyrównane, ale większość skłaniała się ku chrupiącym. Jest wiele miłości dla cobbler, ale nic nie może się równać z hałdami owsianego streusel. Herbatniki nigdy nie będą streusel.
Dziękuję za pomoc w tworzeniu treści na mojej stronie!
WIĘCEJ DESERÓW WIŚNIOWYCH
Chrupki wiśniowe są naprawdę proste, ale zapewniają imponujący smak i konsystencję. Oto dlaczego chrupki wiśniowe są takie proste:
To, co może zająć Ci najwięcej czasu, to pestkowanie tych wiśni. Drylowanie czereśni to pestka. Zaoszczędzisz mnóstwo czasu i bólu głowy używając drylownicy do wiśni. Ja tylko wyciągam mój raz lub dwa razy w roku i zawsze, gdy czyszczę moją szufladę z gadżetami (oficjalna nazwa), zadaję sobie pytanie, czy naprawdę potrzebuję tej rzeczy? A potem przypominam sobie, jak kilka lat temu spędziłam 12 godzin na wydrylowaniu wiśni na 1 placek i zdałam sobie sprawę, że pestkownica do wiśni, choć używana tylko garstkę razy, jest LITERALNIE NAJLEPSZYM wynalazkiem. I zgadnijcie co? Jeśli chcesz tego wszystkiego uniknąć, użyj mrożonych wiśni. Zobacz moją notkę o zastępowaniu.
Użyj swojej ulubionej odmiany wiśni. Ja wybrałam mieszankę czereśni rainier i ciemnych słodkich czereśni. Możesz użyć samych czereśni lub czereśni ciemnych, a jeśli zdecydujesz się na czereśnie kwaśne, dodaj trochę więcej cukru. Zobacz moją uwagę na temat przepisu poniżej.
Nie jestem zwolenniczką bourbona, ale wiem, że wiśnie i bourbon to dynamiczna para smakowa. Wrzuciłam odrobinę do nadzienia i kiedy spróbowałam pierwszej łyżeczki, wiedziałam dokładnie, czego brakowało wszystkim moim wiśniowym deserom. Bourbon. Nie potrzeba go dużo - tylko odrobinę. Ale te kilka łyżek stołowych będzie katapultować swoje cherry crisp z "wielki" do "jem cały ten cherry crisp i nie jestem dzielenia się."
Kiedy po raz pierwszy testowałem ten przepis, próbowałem zredukować bourbon przed użyciem w nadzieniu, ale stwierdziłem, że ten krok był niepotrzebny. Kiedy wypróbowałam przepis z prostym nalewem bourbonu prosto z butelki, było wspaniale. I oczywiście łatwiejsze, ponieważ oszczędza się jeden krok.
Nie poczujecie się podchmieleni po zjedzeniu jednej porcji, choć jestem pewna, że nie będziecie czuć się jak róże, jeśli zjecie cały deser. Podobnie jak w przypadku mojego bourbonowego słodkiego ciasta ziemniaczanego, można wyczuć, że jest w nim coś wyjątkowego, ale gorzałka nie przytłacza niczego innego.
Ponieważ bourbon jest używany w przepisie i potrzebujesz tylko kilka łyżek stołowych, nie ma potrzeby kupowania naprawdę wymyślnych rzeczy. Każdy bourbon średniej jakości jest świetny. Ja użyłem Jim Beam.
Do zrobienia polewy streusel nie potrzeba nic poza podstawami, więc nie tylko smakuje cudownie, ale jest też łatwa i wygodna. Potrzebujesz tych samych składników, których używamy do jabłkowego chrupania - brązowego cukru, płatków owsianych, masła, cynamonu i mąki. Ja dodałam pokrojone migdały, aby dodać trochę chrupkości, ale możesz je pominąć, aby uzyskać deser bez orzechów. Wahałam się, czy dodać cynamon, ale szybko się opamiętałam, ponieważ desery owsiane są niczym bez cynamonu, a cynamon sprawia, że wszystko smakuje jak wypieki babci. Tak więc, cynamon jest nienegocjowalny.
Polewa streusel jest tym, czego używam do jagodowego ciasta z kruszonką. Sztuczka z tą kruszonką -
aby się nie rozpuściła i nie straciła tekstury - polega na użyciu bardzo zimnego masła. Wymieszaj razem brązowy cukier, mąkę i cynamon, a następnie wkrój pokrojone w kostkę zimne masło. Dodaję płatki owsiane na końcu, ponieważ nie chcę, żeby się rozpadły, kiedy będę wcinać masło. Cały owies = więcej tekstury, której pożądamy.A jeśli chcesz unowocześnioną wiśniową chrupkę z bourbonem, użyj brązowej maślanej polewy streusel z mojej jagodowej brzoskwiniowej chrupki. To jest obłędnie dobre. A jeśli chcesz bourbon cherry cobbler, połowę przepisu polewy, że używam do świeżego cobbler brzoskwinie. Również jest obłędnie dobry.
PS:
Do tego przepisu pasuje każdy rozmiar zbliżony do 9-calowego naczynia do pieczenia. Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychTen maślany, bourbonowy placek wiśniowy łączy w sobie słodkie, ciemne wiśnie z dodatkiem bourbonu z brązowym cukrem, cynamonowym ciastem owsianym. Prażone migdały dodają chrupkości, a lody waniliowe kontrastują z ciepłym nadzieniem wiśniowym.