Wtorek, 14 maja 2024

Batoniki z brzoskwiniami i kremem

22 listopada 2021

Przejdź do przepisu

Brzoskwinie to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Właściwie, to chyba nie potrafię grać w ulubione. Jest tyle wspaniałych owoców do wyboru o tej porze roku... mango, maliny, truskawki, jagody, ananas - kocham je wszystkie!!!

Te owocowo-kremowe batoniki są po prostu niesamowite. Cztery warstwy do kochania: maślana, brązowa owsiana skórka, kremowe i soczyste nadzienie brzoskwiniowe, pekan/cynamonowa kruszonka i łatwy waniliowy lukier, aby zakończyć to wszystko. Brzoskwiniowe nadzienie sprawia, że każdy kęs jest ultra wilgotny, a kruszonka na wierzchu utrzymuje lekką chrupkość. Te batoniki to marzenie każdego miłośnika konsystencji!

Brzoskwiniowe nadzienie jest zrobione z brzoskwiń, jajka, mąki i cukru. Jajko i mąka tworzą gęsty, kremowy sos, który otacza pokrojone w kostkę brzoskwinie w środku. Uwielbiam brzoskwiniowe nadzienie, ale to skórka i kruszonka mogą być gwiazdami tego ciasta. Oba ciasta robi się z tego samego, co sprawia, że jest to łatwe i wygodne. Staram się brudzić jak najmniejsze miski, kiedy tylko mogę. Wiem, że mnie rozumiecie!

Kruche ciasto = zrobione z 5 prostych składników. Prawdopodobnie rzeczy, które masz teraz w swojej kuchni. Owies, mąka, brązowy cukier, cynamon i masło. Zimne masło będziesz kroić na pozostałe składniki. Polecam użycie noża do ciasta. To bardzo ułatwia sprawę. Wcinaj zimne masło, aż powstanie krucha masa. Zachowaj 3/4 szklanki mieszanki owsianej na polewę, do której dodasz pekany. Orzechy są opcjonalne, więc zdecydowanie możesz je pominąć! Reszta mieszanki owsianej zostanie wyciśnięta na patelnię jako kruszonka.

Tak będą wyglądały grube okruchy mieszanki owsianej:

Upiecz ciasto, a następnie polej je kremowym nadzieniem brzoskwiniowym. To, co najbardziej spodoba Ci się w tych batonach, to fakt, że soczyste nadzienie wsiąka w skórkę podczas pieczenia, dzięki czemu batony są niewiarygodnie wilgotne. Delikatna, brązowa, cukrowa skórka rozpływa się w ustach.

Batoniki piecze się około 30 minut. Twoja kuchnia będzie pachnieć jak skrzyżowanie cynamonowych bułeczek i ciasta brzoskwiniowego. Dwie z moich ulubionych rzeczy w jednym. Pozwól, aby bary ostygły przed pokrojeniem i polaniem waniliowym lukrem. Zmniejszyłam o połowę mój oryginalny przepis na lukier waniliowy, ponieważ nie potrzebujemy go aż tak dużo. Jest on zrobiony z 3 prostych składników: śmietany (lub mleka), cukru pudru i ekstraktu waniliowego.

Skrop wierzch lukrem i przygotuj się na zdumienie. ????

Myślę, że znalazłam mój nowy ulubiony deser. Zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów na cieszenie się tymi wszystkimi świeżymi, letnimi brzoskwiniami! Jaki jest Wasz ulubiony sposób na delektowanie się brzoskwiniami?

Więcej brzoskwiniowych deserów do wypróbowania: brzoskwiniowe ciasto Bundt z brązowym lukrem maślanym, brzoskwiniowe muffiny streusel, brzoskwiniowy cobbler, brzoskwiniowe ciasto z kruszonką, brzoskwiniowy placek chrupiący, truskawkowo-brzoskwiniowe galette i brzoskwiniowy szybki chleb.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprint ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Batoniki z brzoskwiniami i śmietaną

5 z 5 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 45 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny, 30 minut
  • Wydajność: 12 batonów
  • Kategoria: Bary
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Wykorzystaj letnie świeże brzoskwinie i zrób te proste batoniki. Czterowarstwowy batonik z brązowym cukrem i owsianą skórką, przełożony kremowym nadzieniem brzoskwiniowym, posypany orzechami pekan i wykończony soczystym lukrem waniliowym.


Składniki

Ciasto i polewa

  • 1 filiżanka (125g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 szklanki (42g) płatków owsianych (lub płatków owsianych błyskawicznych)
  • 1/3 filiżanki (67g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 10 łyżek stołowych(150g) niesolonego masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • opcjonalnie: 1/2 filiżanki (70g) posiekanych pekanów

Nadzienie brzoskwiniowe

  • 1 duże jajko
  • 1/2 szkl anki (100g) granulowanego cukru
  • 1 łyżka stoł owa(8g) mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 2 średnie brzoskwinie, obrane i pokrojone (około 1,5 szklanki)

Lukier waniliowy

  • 1/2 szklanki(60g) cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa (15ml) mleka
  • 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C) stopni. Dno i boki kwadratowej formy do pieczenia o średnicy 8 lub 9 cali wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem, zostawiając zwis ze wszystkich stron, aby łatwo było wyjąć batoniki z formy przed pokrojeniem. Spryskać nieprzywierającym sprayem lub posmarować masłem. Odłóż na bok.
  2. Przygotuj ciasto/polewę: W dużej misce ubij mąkę, płatki owsiane, brązowy cukier i cynamon razem, aż do połączenia. Posiekaj zimne masło za pomocą miksera do ciasta lub dwóch widelców, aż do uzyskania grubych, wielkości grochu okruchów. Patrz zdjęcie powyżej. Odmierz 3/4 szklanki masy, przełóż do małej miski i wymieszaj z pekanami. Zostanie to odłożone na polewę.
  3. Równomiernie wciśnij pozostałą mieszankę owsianą na dno przygotowanej formy do pieczenia. Piecz przez 15 minut, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać nadzienie.
  4. Przygotuj nadzienie: Ubij jajko i cukier razem, aż będą gładkie i kremowe. Dodaj mąkę i sól. Ubijać aż do połączenia. Wmieszaj brzoskwinie. Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i na gorące ciasto wylać nadzienie. Posypać odłożoną mieszanką owsianą/pecan.
  5. Piec przez 30-32 minuty lub do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu. Pozostawić do ostygnięcia w naczyniu na drucianej półce przez 30 minut. Przełożyć do lodówki i schłodzić przez 2 godziny.
  6. Po schłodzeniu, zdejmij folię z patelni, wykorzystując zwisy po bokach i pokrój na kwadraty. Aby uzyskać schludne kwadraty, używam bardzo ostrego noża i wycieram go ręcznikiem papierowym po każdym cięciu.
  7. Zrób lukier waniliowy: Używając widelca lub łyżki, ubij/mieszaj cukier puder, śmietanę i ekstrakt waniliowy razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj kolejną łyżkę mleka, aby rozcieńczyć w razie potrzeby. Skrop każdy kwadrat. Resztki ciasta przechowuj w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Przygotować batony 1-3 dni wcześniej i przechowywać przykryte szczelnie w lodówce, aż będą gotowe do podania. Bary można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce przed podaniem.
  2. Podwójna porcja: Przepis można łatwo podwoić, aby zmieścił się na patelni 9×13, czas pieczenia wydłuży się do 35 minut.

Słowa kluczowe: brzoskwinie i kremowe batoniki, brzoskwiniowe batoniki streusel

Przepisy powiązane

  • Dyniowe batoniki z kremowym serem
  • Ciasteczka cukrowe z nadzieniem
  • Kruche ciasteczka i kremowe ciasteczka Oreo Brownies
  • Dyniowe batoniki z kremowym serem