Wtorek, 14 maja 2024
Przejdź do przepisu
Brzoskwinie to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Właściwie, to chyba nie potrafię grać w ulubione. Jest tyle wspaniałych owoców do wyboru o tej porze roku... mango, maliny, truskawki, jagody, ananas - kocham je wszystkie!!!
Te owocowo-kremowe batoniki są po prostu niesamowite. Cztery warstwy do kochania: maślana, brązowa owsiana skórka, kremowe i soczyste nadzienie brzoskwiniowe, pekan/cynamonowa kruszonka i łatwy waniliowy lukier, aby zakończyć to wszystko. Brzoskwiniowe nadzienie sprawia, że każdy kęs jest ultra wilgotny, a kruszonka na wierzchu utrzymuje lekką chrupkość. Te batoniki to marzenie każdego miłośnika konsystencji!
Brzoskwiniowe nadzienie jest zrobione z brzoskwiń, jajka, mąki i cukru. Jajko i mąka tworzą gęsty, kremowy sos, który otacza pokrojone w kostkę brzoskwinie w środku. Uwielbiam brzoskwiniowe nadzienie, ale to skórka i kruszonka mogą być gwiazdami tego ciasta. Oba ciasta robi się z tego samego, co sprawia, że jest to łatwe i wygodne. Staram się brudzić jak najmniejsze miski, kiedy tylko mogę. Wiem, że mnie rozumiecie!
Kruche ciasto = zrobione z 5 prostych składników. Prawdopodobnie rzeczy, które masz teraz w swojej kuchni. Owies, mąka, brązowy cukier, cynamon i masło. Zimne masło będziesz kroić na pozostałe składniki. Polecam użycie noża do ciasta. To bardzo ułatwia sprawę. Wcinaj zimne masło, aż powstanie krucha masa. Zachowaj 3/4 szklanki mieszanki owsianej na polewę, do której dodasz pekany. Orzechy są opcjonalne, więc zdecydowanie możesz je pominąć! Reszta mieszanki owsianej zostanie wyciśnięta na patelnię jako kruszonka.
Tak będą wyglądały grube okruchy mieszanki owsianej:
Upiecz ciasto, a następnie polej je kremowym nadzieniem brzoskwiniowym. To, co najbardziej spodoba Ci się w tych batonach, to fakt, że soczyste nadzienie wsiąka w skórkę podczas pieczenia, dzięki czemu batony są niewiarygodnie wilgotne. Delikatna, brązowa, cukrowa skórka rozpływa się w ustach.
Batoniki piecze się około 30 minut. Twoja kuchnia będzie pachnieć jak skrzyżowanie cynamonowych bułeczek i ciasta brzoskwiniowego. Dwie z moich ulubionych rzeczy w jednym. Pozwól, aby bary ostygły przed pokrojeniem i polaniem waniliowym lukrem. Zmniejszyłam o połowę mój oryginalny przepis na lukier waniliowy, ponieważ nie potrzebujemy go aż tak dużo. Jest on zrobiony z 3 prostych składników: śmietany (lub mleka), cukru pudru i ekstraktu waniliowego.
Skrop wierzch lukrem i przygotuj się na zdumienie. ????
Myślę, że znalazłam mój nowy ulubiony deser. Zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów na cieszenie się tymi wszystkimi świeżymi, letnimi brzoskwiniami! Jaki jest Wasz ulubiony sposób na delektowanie się brzoskwiniami? ♥
Więcej brzoskwiniowych deserów do wypróbowania: brzoskwiniowe ciasto Bundt z brązowym lukrem maślanym, brzoskwiniowe muffiny streusel, brzoskwiniowy cobbler, brzoskwiniowe ciasto z kruszonką, brzoskwiniowy placek chrupiący, truskawkowo-brzoskwiniowe galette i brzoskwiniowy szybki chleb.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprint ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychWykorzystaj letnie świeże brzoskwinie i zrób te proste batoniki. Czterowarstwowy batonik z brązowym cukrem i owsianą skórką, przełożony kremowym nadzieniem brzoskwiniowym, posypany orzechami pekan i wykończony soczystym lukrem waniliowym.
Słowa kluczowe: brzoskwinie i kremowe batoniki, brzoskwiniowe batoniki streusel