Niedziela, 28 kwietnia 2024
Czy zdajesz się na wysokowęgliste i słodkie jedzenie, które pomoże ci przetrwać dzień? Może czujesz potrzebę sięgania co popołudniu po batonik lub sodę?
Wiele osób boryka się z poczuciem zależności od mniej zdrowej żywności. W rzeczywistości niektóre pokarmy mogą być na tyle istotnym elementem diety lub rutyny, że wydają się niemożliwe do ograniczenia lub rezygnacji z nich. Jak mimo wszystko przetrwać poranne spotkanie bez kofeinowanej wody sodowej i pączka?
Na szczęście istnieje kilka łatwych sposobów, aby zacząć zmniejszać swoje uzależnienie od niektórych produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które są bogate w rafinowane węglowodany i cukier.
Jeśli zawsze czujesz się głodny i przejadasz się pokarmami z wysoką zawartością węglowodanów, upewnij się, że masz wystarczającą ilość białka, co może mieć duże znaczenie.
Białko jest znane z tego, że zwiększa sytość, a połączenie go z innymi makroskładnikami odżywczymi (tłuszczami i węglowodanami) może ustabilizować Twój poziom energii i pomóc Ci poczuć się mniej zależnym od słodkiej żywności.
Zamiast jeść pączek na śniadanie, spróbuj kawałek tosta pełnoziarnistego z masłem orzechowym i dżememem (bez dodatku cukru). Zamiast słodkiego, beztłuszczowego jogurtu zdecyduj się na zwykły jogurt grecki z jagodami i garścią orzechów. Te opcje zawierają wszystkie trzy makroskładniki odżywcze i pomogą Ci zachować pełnię.
Regularne pomijanie posiłków może zwiększyć Twoją zależność od pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów i cukru. Zbyt długie oczekiwanie między posiłkami może zwiększyć prawdopodobieństwo sięgnięcia po pokarmy, które dostarczają najszybszego zastrzyku energii.
Zamiast pozwalać sobie na dotarcie do tego punktu, trzymaj przekąski pod ręką w pracy, w samochodzie lub w torbie. Chude dżemy (nie zawierają zbyt dużo sodu), orzechy i suszone owoce tworzą wspaniałe, przenośne przekąski, które mogą cię zatrzymać do czasu, aż ponownie zjesz.
Jeszcze lepiej, staraj się jeść posiłki w odstępie 3-4 godzin, aby utrzymać swój poziom energii i uniknąć chęci chwytania jakiegokolwiek kawałka cukierków w zasięgu wzroku.
Większość ludzi czuje się uzależniona od żywności ze względu na wpływ lub sytuację, które wywołują u nich pragnienie konkretnej żywności.
Masz ochotę na czekoladę o 14:00, bo zawsze siedzi w sali obiadowej, kiedy robisz sobie popołudniową przerwę? A może po drodze do domu przejeżdżasz obok Dairy Queen i nie możesz się powstrzymać od zatrzymania się na deser?
Identyfikacja tych czynników wyzwalających może pomóc w wymyśleniu planu. Być może możesz zapakować własną przekąskę z orzechów i gorzkiej czekolady na swoją przerwę 14:00 i poprosić współpracowników o przechowywanie czekolady w szafce zamiast na stole. Zamiast zatrzymywać się w Dairy Queen, wybierz inną drogę do domu i planuj zatrzymać się w DQ tylko raz w miesiącu.
Włączenie wskazówek do tego postu może pomóc w stopniowym zmniejszaniu zależności od pewnych produktów spożywczych i w rezultacie poprawić poziom energii!