czekolady
herbaty
kawy
oleje spożywcze
produkty zdrowotne
przyprawy
to i owo
TABBOULEH - PRZYPRAWA Z ALGIERII 100g

 Kompozycja pikantnych aromatycznych przypraw uwydatniająca walory smakowe i zapachowe dań kuchni greckiej, tureckiej i arabskiej. Przydatna do  sporządzania potraw takich jak kebab lub gyros .

 

Przepis na prosty, sprawdzony gyros

 Potrzebujemy:
- Mięso ok. 1 kg. Ja używam najchętniej  karczku wieprzowego gdyż mięso nie wysycha.
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki przyprawy Tabbouleh
- 2 rozgniecione ząbki czosnku

Mięso kroimy w cieniutkie paseczki. Resztę składników mieszamy ze sobą i zalewamy otrzymaną marynatą mięso. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Po wyjęciu odsączamy nadmiar oleju i pieczemy na patelni, na mocnym ogniu, często mieszając. Smażyć, aż mięso będzie miękkie. Ewentualnie można dodać odrobinę wody, aby doszło we własnym sosie i nie było zbyt przypieczone.

Zawsze gyros podaję z sosem czosnkowy, który również jest niesamowicie prosty w przyrządzeniu. Potrzebować będziemy:
- 1 mały jogurt naturalny
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut. Sos ten nadaje się nie tylko do gyrosu, ale także do pizzy i sałatek. Gyros możemy podać z frytkami, ryżem albo upieczonymi ziemniakami pokrojonymi w talarki.

 

Szybka, smaczna sałatka
Składniki :

2 piersi z kurczaka
1 cebulka
1 słoik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasolki
1 mała kapusta pekińska
majonez 
ketchup
przyprawa Tabbouleh
olej do smażenia

Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Posypać przyprawą Tabbouleh . Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kurczaka. Usmażonego odsączyć z nadmiaru tłuszczu (najlepiej wyłożyć na ręcznik papierowy), ostudzić. Cebulkę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolkę czerwoną osączyć z zalewy. Kapustę pekińską pokroić na cienkie paseczki odkrawając głąb. W przeźroczystej misce układać kolejno warstwami: usmażone i ostudzone piersi z kurczaka cebulkę ogórki konserwowe kukurydzę fasolkę posmarować majonezem, (żeby cała fasolka była przykryta) ketchup kapusta pekińska Schłodzić w lodówce.

 

op. 100 gram/ Kraj pochodzenia Algieria

TABBOULEH - PRZYPRAWA Z ALGIERII 100g -
Cena: 8.00 zł
Liczba sztuk:
Numer katalogowy: P013
Kontakt z nami
Adres e-mail:
Przepisz wynik działania:
11 dodać 8 i odjąć 2 =
Treść wiadomości:
Logowanie
Adres e-mail:
Hasło:
Zapomniałeś hasło | Rejestracja
Devilart: strony internetowe dla firm