czekolady
herbaty
kawy
oleje spożywcze
produkty zdrowotne
przyprawy
to i owo
PRZYPRAWA ŚRÓDZIEMNOMORSKA UNIWERSALNA 100g

 Śródziemnomorska  to mieszanka ziołowa o pikantnym, bałkańsko włoskim smaku i aromacie. Doprawione nią potrawy i przekąski nabierają ostrego, południowoeuropejskiego posmaku. 

Śródziemnomorska   używa się głównie do zup i wszelkich mięs, a także fasoli i serów. Dobrze komponuje się z risottem, zapiekankami oraz potrawami wegetariańskimi.
Ciekawie smakują też kanapki posypane odrobiną tej przyprawy.

 

Oto przykładowy przepis na :

Kaszę gryczaną w towarzystwie gulaszu 

Przewspaniały smak domowego obiadu - kaszy gryczanej w towarzystwie gulaszu z Śródziemnomorską . Lekko pikantny, bardzo aromatyczny mięsny sos pasuje do kaszy idealnie. Moja rodzina przepada za tym daniem.

 

SKŁADNIKI :
- kasza gryczana (2 saszetki): 200 gramów
- łopatka (wieprzowa bez kości): 500 gramów
- olej (rzepakowy): 3 łyżki
- cebula (czerwona/ drobno posiekana): 60 gramów
- Śródziemnomorska : 2 łyżki
- sól: 1 łyżka
- lubczyk (suszony): 0.5 łyżeczki
- Liście laurowe: 2 sztuki
- przecier pomidorowy: 3 łyżki
- mąka pszenna: 2 łyżki
- bulion warzywny (lub przegotowana woda): 1 litr
- oliwa extra virgin: 4 łyżki


DODATKI :
- natka pietruszki (posiekana): 4 łyżki
- buraczki tarte (w słoiku): 100 gramów
- korniszony (opcjonalnie): 8 sztuk

Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, przyprawą Śródziemnomorska   , lubczykiem, dodać listki laurowe, polać oliwą, odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę. Do dużego garnka z grubym dnem wrzucić mięso z przyprawami, podsmażyć ze wszystkich stron ( 8-10 minut). Wlać 2-3 łyżki bulionu, dodać cebulę, podpiekać mięso na średnim ogniu dolewając sukcesywnie po 50 ml bulionu. Mięso dusić pod przykryciem 90 minut, dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Z garnka wyjąć mięso, do sosu dodać mąkę wymieszaną z zimną wodą, gotować jeszcze 5 minut, gdy zgęstnieje, wrzucić mięso, przykryć garnek pokrywką. Kaszę ugotować w osolonym wrzątku ( 10 minut ).Kaszę podawać posypaną natką pietruszki z gulaszem, czerwonymi buraczkami i korniszonami.

 

Uwaga:  Śródziemnomorska to wspaniała i łatwo dostępna mieszanka przypraw. Nadaje charakteru i wyrazistości daniom mięsnym - przede wszystkim pieczeniom i gulaszom. Powoduje, że dania zyskują apatyczny, czerwony kolor. Jest dość pikantna.

 

op. 100 gram

PRZYPRAWA ŚRÓDZIEMNOMORSKA UNIWERSALNA 100g -
Cena: 8.00 zł
Liczba sztuk:
Numer katalogowy: P011
Kontakt z nami
Adres e-mail:
Przepisz wynik działania:
19 dodać 2 i odjąć 3 =
Treść wiadomości:
Logowanie
Adres e-mail:
Hasło:
Zapomniałeś hasło | Rejestracja
Devilart: strony internetowe dla firm