czekolady
herbaty
kawy
oleje spożywcze
produkty zdrowotne
przyprawy
to i owo
PIEPRZ KAJEŃSKI (CAYENNE) - PRZYPRAWA, LECZENIE 50g

Pieprz kajeński zawdzięcza swoją nazwę od jego rzekomego rejonu pochodzenia - regionu Cayenne z Gujany Francuskiej. Obecnie jest uprawiany głównie w Indiach, Afryce Wschodniej, Meksyku i Stanach Zjednoczonych oraz w większość tropikalnych i subtropikalnych regionów. Roślina ta jest tak popularna jak winorośl pieprzu.

Pieprz cayenne jest to ususzony i dobrze zmielony proszek wytwarzany z nasion i strąków różnych rodzajów papryki Chilli.

Używany jako przyprawa w kuchni, dodawany jest z reguły do owoców morza, przyprawia się nim ostrygi, sardynki, łososia wędzonego i pstrąga, przegrzebki, smażone małże, kraby, homary i raki.

Można nim posypać zupy i przekąski. Może być spożywany z gotowanymi jajkami (na miękko, twardo), a także dodawany do omletów i sufletów. Sprawdza się jako dodatek do mięs pieczonych, z grilla, smażonych lub duszonych. Posypuje się nim boczek przed smażeniem i używa w panierce do smażonego kurczaka, ryb i warzyw. Dodaje pikanterii do gulaszu, zapiekanek i sosów, zwłaszcza serowych, grillowych i sosów z skorupiaków. Może być stosowany w tworzeniu herbatników, marynat, ketchupów, czekolady i żywności wędzonej. 


Właściwości lecznicze Pieprzu Cayenne

Cayenne jest używany w medycynie od wieków. Papryka ta wywiera szereg korzystnych właściwości na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza prawdopodobieństwo miażdżycy poprzez zmniejszenie poziomu złego cholesterolu i triglicerydów we krwi. Cayenne zmniejsza także agregację płytek i zwiększa aktywność fibrynolityczną osocza. Ludzie spożywający dużą ilość pieprzu cayenne mają znacznie niższy odsetek chorób układu krążenia.

Pomaga w trawieniu, na bóle brzucha, skurcze i gazy. Wciąż w medycynie tradycyjnej stosowany jest jako środek poprawiające krążenie. Nałożony na skórę pomaga, (jest to tradycyjne lekarstwo) na bóle reumatyczne i zapalenie stawów i w wyniku tego, powoduje podrażnienie tkanki, na którą jest on stosowany, a tym samym rozprasza podrażnienia pomagając blokować transmisję substancji, która transportuje ból do mózgu.

Wiele osób w klimacie tropikalnym zużywa dużo ostrej papryki, gdyż ostrość powoduje pocenie się.

Główne składniki chemiczne pieprzu kajeńskiego obejmują kapsaicynę, capsanthine, beta-karoten, flawonoidy i witaminę C. Cayenne powoduje, że po spożyciu mózg wydziela więcej endorfin odpowiadających za dobre samopoczucie. Pomaga w utracie wagi przez przyśpieszanie metabolizmu, dlatego chętnie stosuje się go w suplementach diety. 

PIEPRZ KAJEŃSKI (CAYENNE) - PRZYPRAWA, LECZENIE 50g -
Cena: 6.00 zł
Liczba sztuk:
Numer katalogowy: P005
Kontakt z nami
Adres e-mail:
Przepisz wynik działania:
10 dodać 9 i odjąć 6 =
Treść wiadomości:
Logowanie
Adres e-mail:
Hasło:
Zapomniałeś hasło | Rejestracja
Devilart: strony internetowe dla firm