czekolady
herbaty
kawy
oleje spożywcze
produkty zdrowotne
przyprawy
to i owo
OLEJ Z KIEŁKÓW PSZENICY - SKÓRA SUCHA, DOJRZAŁA 50ml

Wszystkie oleje muszą być przechowywane w opakowaniach szklanych (butelki , słoiki).
Tłuszcze wchodzą w reakcję z tworzywami sztucznymi, co może prowadzić do powstawania niebezpiecznych dla zdrowia związków oraz spowodować utratę cennych wartości odżywczych oleju.

Olej to olej ? tak zapewne myśli większość z nas jeśli chodzi o te, których na co dzień używamy w kuchni do smażenia, pieczenia i sałatek. Nic bardziej mylnego.zapytajmy mechanika czy możemy wlać do silnika dowolny olej - nasz organizm to także złożone i precyzyjne urządzenie.
Dopasowanie konkretnego oleju do potrawy jaką chcemy przygotować otwiera przed nami całkiem nowy świat smaków i aromatów. Niestety odwrotnie też to działa, niekiedy użycie oleju, który mamy pod ręką potrafi całkowicie popsuć wykwintne w założeniu danie. Czasem także zdrowie nasze lub domowników, aż prosi się, by włączyć do diety oleje dotychczas nieużywane.


Olej z kiełków pszenicy stał się znany w latach 60 ubiegłego stulecia. Zauważono wzrost wytrzymałości i witalności u sportowców, którzy spożywali ten olej. Najbardziej wyróżnia ten olej spośród wszystkich innych olejów roślinnych, olbrzymia zawartość witaminy E, nazywanej często witaminą młodości. To właśnie ona chroni komórki przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się nie tylko do przedwczesnego starzenia się skóry, ale również wywołują niektóre nowotwory. Jest on także bogatym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, fitosteroli, karotenów, lecytyny i składników mineralnych.

Olej z kiełków pszenicy pozyskuje się z zarodków ziaren pszenicy zwyczajnej, przez wytłaczanie na zimno. Posiada pomarańczową barwę oraz charakterystyczny, zbożowy zapach. 

W skład oleju wchodzą m.in. : kwas linolenowy (51-60%), palmitynowy (16-19%), oleinowy (14-21%) i linolenowy (6-7%) [2-4]. Ze względu na wysoką zawartość NNKT olej z ziaren pszenicy jest wysoko ceniony w kosmetyce. 

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Spośród olei roślinnych, olej ten cechuje się największą zawartością tokoferoli.
Właściwości antyoksydacyjne witaminy E sprawiają, że olej ten odporny jest na utlenianie i jełczenie.

W kosmetyce :

Bogaty w witaminę E olej z kiełków pszenicy jest cennym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych do twarzy, szyi i dekoltu.
Zalecany szczególnie do cery suchej, mieszanej i dojrzałej. Łagodzi podrażnienia, działa ujędrniająco i opóźnia procesy starzenia się skóry. Wykazuje dużą łatwość przenikania do naskórka. Stosowany w preparatach do wysuszonej i łuszczącej się skóry.
Olej ten wykorzystywany jest także do pielęgnacji włosów. Odbudowuje wnętrze włosów, odtwarza naturalną osłonkę i wygładza ich powierzchnie. Zapobiega wypadaniu poprzez zwiększenie mikrokrążenia skóry głowy oraz przyczynia się do regeneracji dystroficznych komórek cebulki włosa. 
Szczególnie zalecany dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega powstawaniu rozstępów, nadając skórze gładkość i miękkość.

W kuchni :

W diecie olej ten stosowany jest tylko na zimno do różnego rodzaju sałatek, jako dodatek do warzyw, sera i chleba lub bezpośredniego spożycia, 1-1,5 łyżeczki dziennie. 
Pomaga w schorzeniach układu krążenia (miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, chorobach zakrzepowych żył), wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi, poprawia elastyczność i wytrzymałość tkanek łącznych i błon śluzowych. Będąc silnym antyoksydantem zapobiega zawałom serca i udarom mózgu.

OLEJ Z KIEŁKÓW PSZENICY - SKÓRA SUCHA, DOJRZAŁA 50ml -
Cena: 14.00 zł
produkt niedostępny
Numer katalogowy: OL12
Kontakt z nami
Adres e-mail:
Przepisz wynik działania:
12 dodać 9 i odjąć 8 =
Treść wiadomości:
Logowanie
Adres e-mail:
Hasło:
Zapomniałeś hasło | Rejestracja
Devilart: strony internetowe dla firm