Olej kokosowy extra virgine

W skład oleju kokosowego extra virgine wchodzą przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią ok 93% jego zawartości. Należą do nich między innymi:  kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy oraz kwas stearynowy.

Olej kokosowy extra virgine jest bogaty w kwas laurynowy (zawartość od 44% do51%), który naturalnie występuje wyłącznie w kokosie oraz mleku karmiących kobiet. Kwas laurynowy jest odpowiedzialny za budowę odporności organizmu. Kwas ten jest znany z silnych właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych oraz przeciwgrzybicznych.

Poprzez zawartość kwasu laurynowego, olej kokosowy extra virgine można określić mianem naturalnego antybiotyku nie niszczącego flory bakteryjnej organizmu.

Niska zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które ulegają utlenieniu, sprawia iż olej kokosowy extra virgine nie jest podatny na jełczenie. Olej może być przydatny do spożycia przez okres 2 lata, a przechowywany w miejscu chłodnym i zacienionym nawet dłużej.

Jego lecznicze właściwości szczególnie wpływają na poprawę metabolizmu i zapobiega powstawaniu miażdżycy. Olej kokosowy extra virgine zawiera średnie trójglicerydy, które szybko są metabolizowane przez organizm i przekształcane w energię. Poprawia również wchłanianie wapnia, magnezu i innych składników odżywczych. Jest on idealny dla diety wegan oraz osób uczulonych na nabiał i gluten. Olej kokosowy korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego redukując poziom złego cholesterolu, a tym samym zmniejszając ryzyko miażdżycy.

Kontakt z nami
Imię i nazwisko:
Adres e-mail:
Treść wiadomości:
Logowanie
Adres e-mail:
Hasło:
Zapomniałeś hasło | Rejestracja
Devilart: strony internetowe dla firm