Czekolada naturalna

Czekolada naturalna jest to produkt wytwarzany z nasion tropikalnego drzewa kakaowca. Ciemna czekolada naturalna zawiera dużą liczbę antyoksydantów (o 800% więcej niż truskawki). Są to przeważnie flawonoidy. Antyoksydanty stanowią naturalną ochronę organizmu przed starzeniem, która spowodowana jest przez wolne rodniki, mogące prowadzić do uszkodzeń komór serca.

Flawonoidy, które posiada czekolada naturalna regulują ciśnienie krwi poprzez produkcję tlenku azotu. Regularne spożywanie kilku kostek gorzkiej czekolady dziennie wspomaga pracę serca i układu krążenia. Natomiast masło kakaowe, które posiada czekolada naturalna zawiera kwas oleinowy, który jest w stanie podnieść stężenie dobrego cholesterolu we krwi.

Najważniejsze korzyści dla zdrowia, które płynną ze spożywania gorzkiej czekolady to:

Czekolada naturalna -  jak rozpoznać?

Ten rodzaj czekolady musi zawierać co najmniej 34% masy kakaowej. Ta ilość jest wystarczająca aby produkt mógł posiadać miano naturalnej czekolady. Produkt dobrej jakości powinien zawierać  kakao w minimum 60%.

 

W zależności od zawartości cukru i kakao czekolady naturalne dzieli się na:

Kontakt z nami
Imię i nazwisko:
Adres e-mail:
Treść wiadomości:
Logowanie
Adres e-mail:
Hasło:
Zapomniałeś hasło | Rejestracja
Devilart: strony internetowe dla firm